Ecografia (ultrasonografia) este una dintre cele mai des folosite investigații imagistice, grație avantajelor sale față de tehnicile de radiodiagnostic cu raze X: nu iradiază, poate fi repetată oricând, este ușor de efectuat și ieftină.
Ea este folosită pentru explorarea organelor abdominale, a cordului și vaselor de sânge, a produsului de concepție, a tiroidei sau sânului.
Cum trebuie pacientul să se pregătească înainte de ecografie?
Răspunsul este că depinde de ce fel de ecografie este făcută:
- pentru ecografia abdominală – este necesar repaus alimentar (nu se mănâncă) cu 6-8 ore înaintea examinării. În ziua precedentă se vor evita alimentele care fermentează și băuturile carbogazoase. În ziua examinării se poate consuma un pahar de apă plată. Dacă este cazul, se vor administra medicamente pentru balonare cu 1 zi înainte. Pentru examinarea pancreasului la persoanele balonate se recomandă consumul a 500ml apă înainte de ecografie, care ajunsă în stomac favorizează vizualizarea pancreasului.
- pentru ecografia renovezicală și genitală (abdomen inferior) – pacientul va fi instruit să consume 500-1000 ml lichide în decurs de 30 minute cu 1 oră înainte și să nu urineze cu 2 ore înaintea examinării (astfel încât vezica urinară să fie plină).
- pentru ecografia de sarcină – pentru ecografia de prim trimestru se recomandă ca vezica urinară să fie plină (în repleție), motiv pentru care femeia nu va urina cu 2 ore înainte și va bea 500 ml lichide, iar pentru ecografia din trimestrele 2 și 3 se recomandă ca vezica să fie semiplină (în semirepleție), gravida fiind instruită să nu urineze cu 30 minute înaintea examinării.
- pentru ecografia transvaginală – femeia va fi invitată să urineze înaintea examinării ecografice
- pentru ecografia transrectală – în seara dinaintea examinării se administrează laxative, iar dimineața se efectuează o clismă evacuatorie
- pentru ecografia cardiacă, tiroidiană, mamară, testiculară/scrotală, ecografie Doppler cervicală (pentru vasele de la nivelul gâtului) sau periferică (la nivelul membrelor), ecografie de șold sau articulații, ecografie transfontanelară (la sugari) nu este necesară pregătire prealabilă