Ulcerul gastric sau duodenal reprezinta o eroziune profunda (care depaseste musculara mucoasei) în structura peretelui tubului digestiv.
Boala ulceroasă apare printr-un dezechilibru între mecanismele de apărare ale mucoasei (secreția de mucus și bicarbonat, sinteza de prostaglandine, turnoverul rapid al celulelor epiteliale) și mecanismele de agresiune (hipersecreție acidă gastrică, reflux biliar în stomac, evacuare gastrică rapidă). Astfel, ulcerul gastric apare cel mai adesea prin slăbirea sau depășirea mecanismelor de apărare ale mucoasei, iar cel duodenal prin accentuarea mecanismelor de agresiune ale mucoasei. Majoritatea cazurilor de ulcer se datorează infecției cu Helicobacter pylori, o bacterie care produce enzima numită urează și care descompunând ureea în dioxid de carbon și apă, crește pH-ul gastric și determină o secreție amplă de acid din partea celulelor parietale (oxintice) gastrice, care vor încerca să refacă aciditatea gastrică. Alte cauze frecvente de ulcer sunt: consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (ulcer post-AINS), stressul (ulcerul de stress) și sindromul Zollinger-Ellison (gastrinomul).
Iată principalele semne și simptome sugestive pentru ulcer:
- durere epigastrică (în coșul pieptului) resimțită ca o arsură sau foame dureroasă și care apare precoce după mese (la 30 minute în ulcerul gastric) sau tardiv (la 1-3 ore în ulcerul duodenal)
- durerea se calmează după vărsături (în ulcerul gastric) sau după ingestia de alimente (în ulcerul duodenal)
- durere în etajul abdominal superior cu periodicitate sezonieră (mai severă toamna și primăvara)
- durere ce apare în timpul nopții și te trezește din somn
- senzație de sațietate apărută precoce în timpul mesei
- grețuri și vărsături post-alimentare
- disconfort abdominal cu balonare
- scădere ponderală (la pacienții cu ulcer gastric, care își limitează aportul alimentar de teama apariției durerii) sau creștere ponderală (la pacienții cu ulcer duodenal, care mănâncă frecvent pentru a-și calma durerea)
Diagnosticul de ulcer se stabilește prin efectuarea unei endoscopii digestive superioare. Principalele complicații ale ulcerului sunt: sângerarea, perforația, penetrația, malignizarea și stenozarea. Tratamentul constă în medicamente antiulceroase și scheme pentru eradicarea infecției cu Helicobacter pylori.
Comments