Ulceratiile sau eroziunile aparute la nivelul organelor genitale externe sunt cel mai adesea o manifestare a unei boli cu transmitere sexuala (90%), dar pot aparea si în alte afectiuni.
Sifilisul primar (șancrul dur) se manifestă printr-o ulcerație genitală nedureroasă, ce apare în medie la 21 zile de la contactul infectant cu Treponema pallidum. Sifilomul (șancrul dur) apare inițial ca o maculă (pată) eritematoasă, apoi evoluează într-o papulă inflamatorie care în final se va eroda în porțiunea centrală – rezultând o ulcerație rotund-ovalară de 1-2 cm, nedureroasă, cu baza și marginile indurate, bine delimitată și cu contur regulat. Ulcerația este însoțită de adenopatie luetică, care este poliganglionară, neinflamatorie și nedureroasă: la nivel inghinal se palpează mai mulți ganglioni limfatici măriți de volum, dintre care unul este mai mare (aspect de “cloșca cu pui”). Ulcerația poate deveni dureroasă dacă se suprainfectează. De obicei ulcerația și adenopatia trec de la sine, fără tratament, ceea ce face ca pacientul să nu se mai prezinte la medic; deși ulcerația se vindecă, infecția luetică continuă însă spre faza de sifilis secundar și apoi sifilis latent sau terțiar. Diagnosticul în stadiul de sifilis primar se pune prin analiza la microscop în câmp întunecat a secreției din baza ulcerației, care este plină cu spirochete. Leziunile pot apărea pe glandul penisului sau șanțul balanoprepuțial (la bărbați), la nivelul labiilor sau introitusului vaginal (la femei).
Șancroidul (șancrul moale) este o ulcerație dureroasă cauzată de infecția cu Haemophilus ducreyi. În țările dezvoltate, apare la persoanele care au călătorit în zone endemice (Asia, Africa) și au întreținut relații sexuale neprotejate. Șancrul moale apare inițial ca o papulă eritematoasă, care apoi se transformă în pustulă și evoluează către apariția unei ulcerații dureroase, profunde, care sângerează ușor și este însoțită de adenopatie inghinală (mărire de volum a ganglionilor limfatici) dureroasă și supurativă. Leziunile pot fi stop-ed-meds.com la nivelul organelor genitale externe sau perianal.
Herpesul genital apare ca urmare a primoinfecției sau recidivei infecției cu herpes simplex tip 2 (HSV 2) sau cu HSV 1 (după contact sexual oral). La nivelul mucoasei genitale, herpesul nu are neaparat evoluția clasică cu eritem și vezicule grupate în buchet, ci se poate manifesta prin simptome prodromale (durere, senzație de arsură, prurit) urmate de leziuni pustuloveziculoase și ulcerații dureroase multiple, superficiale, cu contur policiclic, cu adenopatie unică dureroasă (nu multiplă ca cea din sifilis). Ulcerațiile se vindecă greu, în decurs de 2-4 săptămâni. Infecția herpetică se reactivează mai ales în perioadele de imunitate scăzută – imunodepresie (HIV, tratament imunosupresor), deprivare de somn și stress prelungit, menstruație (herpes catamenial), după proceduri ginecologice sau contact sexual dur. O ulcerație atipică pentru herpes trebuie să ridice suspiciunea unui șancru moale.
Tratamentul ulcerelor genitale se face în funcție de agentul etiologic – antibiotice pentru sifilis și șancroid, antivirale pentru herpes genital.
Aceste 3 infecții cu transmitere sexuală sunt responsabile de majoritatea cazurilor de ulcerații genitale la persoanele tinere, active sexual.
Cauze mai rare sunt:
- limfogranulomatoza veneriană (boala Nicholas-Favre, cauzată de infecția cu Chlamydia trachomatis) – microșancru cu evoluție auto-limitată însoțit de adenopatie inghinală unilaterală
- donovanoza (granulomul inghinal, infecție cu Klebsiella granulomatis) – leziuni ulcerative progresive, nedureroase, care sângerează ușor la atingere, fără limfadenopatie
- aftele genitale recurente – boala Behcet
- candidoză genitală
- condiloame genitale traumatizate
- carcinomul spinocelular
- erupții post-medicamentoase (sindrom Stevens-Johnson)
- reacții alergice (alergie la prezervativ, spermicide)
- contact infectant HIV sau CMV
Referințe: Diseases Characterized by Genital Ulcers, CDC (foto: skinsight.com)
Comments