Ziua Mondială anti-SIDA

1 decembrie este nu numai Ziua Na?ional? a României, store ci ?i Ziua Mondial? anti-SIDA.

HIV (virusul imunodeficienței umane) este un retrovirus care atacă sistemul imunitar al omului, scăzându-i capacitatea de apărare împotriva infecţiilor. Virusul pătrunde şi se multiplică în celulele organismului gazdă, în special în celulele sistemului imunitar – limfocite şi în celulele sistemului nervos. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite) este etapă evolutivă terminală a infecţiei HIV, în care imunitatea gazdei este mult slăbită și se creează condiţii favorabile pentru apariția de infecţii severe şi de tumori.

Transmiterea HIV se face prin contactul cu sânge, spermă, secreţii vaginale şi laptele matern, şi de la mamă la făt. Contactul cu salivă, secreţii lacrimale, sudoare, materii fecale sau urină prezintă un risc minim de infectare.

Infecţia HIV nu este curabilă, însă există multiple terapii care limitează multiplicarea virală şi care îmbunătăţesc speranţa de viaţă a pacientului. În ciuda progreselor privind terapia antiretrovirală, pandemia HIV-SIDA face anual peste 2 milioane de victime, dintre care circa 300.000 sunt copii.

În România există circa 10.000 pacienți infectați HIV-SIDA.

Citește mai multe despre:

Add comment


Security code
Refresh