Ziua Mondială anti-Polio

Pe 24 octombrie marc?m Ziua Mondial? anti-Polio (World Polio Day), viagra sale un eveniment pentru sus?inerea eforturilor comunit??ii interna?ionale de a eradica poliomelita.

În ultimele 2 decenii, numărul cazurilor de poliomelită la nivel global a scăzut cu pete 99% – de la 350.000 (1988) la 1349 (2010). Dacă în 1988 peste 125 țări erau polio-endemice, din 2006 poliomelita a rămas endemică în doar 4 țări – Nigeria, India (în special Uttar, Pradesh și Bihar), Pakistan și Afghanistan. România este țară polio-free de la începutul anilor 90, iar regiunea europeană a fost declarată polio-free de OMS din 2002. OMS stabilise ca țintă de eradicare a poliomelitei anul 2010, însă din lipsă de fonduri a amânat termenul pentru 2012. prin vaccinare, după variolă. Variola („vărsatul negru”) a fost eradicată în anii ’70 grație vaccinării. Ultimul caz a fost raportat în 1977, iar vaccinarea a fost întreruptă în 1980.

Despre poliomelită

Poliomelita este o neuroinfecție severă cauzată de virusul polio care aparține familiei picornaviridae și care poate duce la sechele neurologice grave (paralizii, convulsii). Virusul polio a fost primul virus uman descoperit, în 1909. Contaminarea se face pe cale fecal-orală, și după replicaea inițială la nivel orofaringian și intestinal, virusul polio trece prin limfatice și diseminează la nivelul sistemului nervos central. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice (subclinice), doar 6-10% au manifestări clinice: dintre acestea 4-8% sunt infecții abortive (febră, cefalee, greață, vărsături, diaree, apoi vindecare) și 2% constituie boală majoră (care evoluează cu simptomatologie pseudogripală – dureri musculare difuze, cefalee, febră – urmată ulterior de o aparentă vindecare, care va fi continuată de faza neurologică cu paralizii flasce acute). Riscul major este afectarea mușchilor respiratori, care necesită asistare ventilatorie permanentă.

Începând cu anul 2009, vaccinarea anti-polio în România se face cu VPI (vaccin polio injectabil, inactivat) în loc de VPO (vaccin polio oral, viu atenuat). Sunt eliminate astfel principalele dezavantaje ale vaccinării cu VPO (care imita infecția cu polio, numai că mult atenuată, pentru ca organismul să poată susține un răspuns imun eficient):

  • fiind un vaccin viu atenuat, VPO prezenta un risc de 1 la 1 milion de dezvoltare a PPAV (poliomelită paralitică asociată vaccinării)
  • VPO se putea contamina cu agenți potențial patogeni sau oncogeni din substratul de cultură
  • VPO putea da reacții severe la imunosupresați
  • VPI evită pasajul digestiv al virusului și excreția lui prin fecale (mișcorând astfel contaminarea mediului cu poliovirusuri parțial inactivate provenite din vaccinuri)

Foto: kickpoliooutofafrica.wordpress.com

Add comment


Security code
Refresh