Problema stocurilor de virus variolic

Variola (smallpox), drugstore uciga?ul care în secolul XX a produs între 300 ?i 500 milioane decese, este singura boal? infec?ioas? eradicat? de pe glob.

Eradicarea ei a fost posibilă datorită eforturilor comunității internaționale de a pune în aplicare campania de vaccinare derulată de OMS. În 1977 s-a înregistrat ultimul caz de variolă, iar în 1980 s-a oprit vaccinarea. Astfel, după o existență milenară (din anul 10.000 ÎH), variola a fost complet eradicată; virusul a fost însă păstrat în laboratoarele de cercetare ale marilor puteri mondiale.

Problema distrugerii stocurilor de virus variolic a fost pe agenda OMS de mai multe ori începând cu 1986, însă niciodată nu s-a ajuns la un acord. Recent, la cea de-a 64 întâlnire World Health Assembly, SUA și Rusia și-au manifesta din nou opoziția față de distrugerea tulpinilor de virus variolic conservate în laborator, susținând că acestea sunt necesare pentru sinteza unui vaccin în cazul unui atac bioterorist. Eșantioanele de virus variolic sunt păstrate în laboratoarele din Atlanta și Novosibirsk, care au cel mai înalt nivel de biosecuritate. Decizia distrugerii virusului a fost amânată până în 2014, când se vor relua discuțiile.

Despre vaccinul variolic

Pe lângă reputația de ucigaș de temut pe care a avut-o secole de-a rândul, de variolă este legată și crearea primului vaccin, de către Edward Jenner. Sigur că existau și înainte de era noastră procedee de imunizare precum variolizarea (care consta în inocularea de lichid din pustula de variolă la nivelul brațului), însă britanicul Jenner a fost cel care a pus bazele vaccinării. Constatând că persoanele care dezvoltau variola vacilor (o boală ușoară la om) erau protejate împotriva variolei umane, Jenner a inoculat unui băiețel de 8 ani puroi recoltat de la un pacient bolnav de variola vacilor, după care l-a infectat deliberat cu variola umană și a observat că nu a dezvoltat boala. Ulterior a repetat experiența pe alți 8 copii, inclusiv fiul său, și a obținut același efect protector. Deși inițial rezultatele sale au fost respinse de comunitatea medicală și a apărut și problema trasmiterii de agenți infecțioși (în special sifilis), metoda s-a răspândit rapid în Europa iar actualmente este considerată o descoperire istorică în medicină. Jenner a denumit-o vaccinare, de la latinescul vaccinia (derivat din lat. vacca, care înseamnă vacă). Ulterior, ca omagiu adus lui Jenner, Louis Pasteur a propus folosirea termenului de vaccinare pentru toate procedurile de inoculare a unei substanțe în scopul protejării de bolile infecțioase.

Referințe: Smallpox decision deferred again, foto: CDC Public Health Image Library

Add comment


Security code
Refresh