Ca si anii precedenti, 2013 a reprezentat un an bun pentru medicina. Astfel, am selectat si pentru acest an cele mai importante stiri si progrese medicale:
Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2013 – a fost acordat americanilor James E. Rothman și Randy W. Schekman și germanului Thomas C. Südhof pentru descoperirile lor privind reglarea traficului intracelular, un sistem major de transport în celulele noastre. Detalii aici.
DSM-5 – la aproximativ 2 decade de la ediția anterioară, a fost publicată cea de-a 5-a ediție aDiagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Una dintre criticile noului manual este că noile criterii de diagnostic au potențialul de a eticheta eronat milioane de persoane care sunt de fapt normale (Allen Frances, The New Crisis in Confidence in Psychiatric Diagnosis în Annals of Internal Medicine).
Regimuri interferon-free pentru hepatita virală C – antiviralele directe aprobate de FDA, sofosbuvir (Sovaldi) și simeprevir (Olysio) deschid calea schemelor terapeutice fără interferon pentru pacienții cu hepatită cronică VHC.
Riscul de cancer de sân la purtătoarele mutației BRCA – decizia Angelinei Jolie de a-și face dublă mastectomie profilactică după ce a testat pozitiv pentru mutația genei BRCA1 a stârnit mult interes la nivel mondial în ceea ce privește cancerul mamar.
Alerte privind anumite medicamente – azitromicina prezintă risc de torsadă de vârfuri, fluoroquinolonele pot da neuropatie periferică permanentă, statinele sunt asociate cu un risc crescut de injurie musculoscheletală.
Medicamente nou-aprobate – canagliflozin (Invokana), un hipoglicemiant pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 care acționează prin inhibarea selective a transporterului SGTL-2 (selective sodium-glucose transporter-2); paroxetine mesylate (Brisdelle), primul medicament nonhormonal pentru bufeurile de menopauză.
Din ce în ce mai aproape de un tratament curativ pentru HIV – 2 studii publicate în 2013 s-au dovedit promițătoare în ceea ce privește vindecarea infecției HIV: unul publicat în NEJM este cazul unui nou-născut HIV pozitiv care a urmat terapie antiretrovirală timp de 18 luni și care la 30 luni avea serologia nedetectabilă (ARN-HIV, ADN proviral în celulele mononucleare, anticorpi anti-HIV), iar celălalt a fost prezentat la sesiunea științifică anuală a Radiological Society of North America și a arătat că radioimunoterapia în asociere cu tripla terapie antiretrovirală poate distruge celulele infectate HIV.
Urechea artificială – bioprintarea țesuturilor continuă progresul cu obținerea unei urechi externe care arată și se comportă exact ca urechea umană. Rezultatele au fost publicate în PloS One.
Gadget-uri medicale – cercetătorii de la UCLA au dezvoltat un device care se atașează la camera smartphone-ului și care poate analiza nivelul de albumină prezent în urina unui pacient, fiind foarte util pentru monitorizarea pacienților diabetici cu complicații renale. Detalii în jurnalul Lab on a Chip.
O nouă metodă imagistică anticipează riscul de infarct – evaluarea PET-CT cardiacă identifică cu acuratețe înaltă plăcile de aterom vulnerabile, care sunt la risc de ruptură și pot provoca un infarct miocardic. Rezultatele au fost publicate în Lancet.