Efectul gref? contra tumor? (graft-versus-tumor) sau Efectul gref? contra tumor? (graft-versus-leukemia) reprezint? componenta benefic? efectului gref? contra gazd? (graft-versus-host).
Transplantul de măduvă hematogenă este singura procedură de transplant în care celulele transplantate trebuie să accepte organismul recipient și nu invers, adică organismul recipient să accepte celulele transplantate. Astfel, odată stabilite în organismul recipientului, celulele transplantate pot recunoaște țesuturile pacientului transplantat (inclusiv eventualele celulele canceroase) ca străine (non-self), declanșând o reacție imună împotriva lor. Această reacție imună împotriva propriilor celule constituie boala grefă-contra-gazdă. Parte a acestei reacții este reprezentată de recunoașterea ca non-self și distrugerea celulelor canceroase din organismul recipient, acest efect benefic fiind denumit efect grefă-contra-tumoră.
S-a observat că pacienții cu transplant de măduvă hematogenă care dezvoltă boală grefă-contra-gazdă acută și în particular cronică au o rată mai scăzută de recidivă tumorală, lucru care poate fi explicat tocmai prin distrugerea celulelor maligne reziduale prin efect grefă-contra-tumoră. Acest efect este în special benefic în cancerele hematologice cu progresie lentă, cum este leucemia cronică, limfomul cu grad scăzut de malignitate și mielomul multiplu. Eficiența sa este limitată în leucemiile acute cu evoluție rapidă.