Vena cavă inferioară măsurată ecografic poate ghida resuscitarea volemică

Vena cava inferioara (VCI) este un vas de capacitanta care dreneaza întreg sistemul venos subdiagrafmatic în atriul drept.

Evaluarea ecografică a diametrului venei cave inferioare și a indicelui de colapsibilitate (scăderea în procente a diametrului în inspir) poate da informații cu privire la presiunea venoasă centrală și statusul hemodinamic al pacientului examinat, putând selecta acei pacienți care trebuie să beneficieze de resuscitare volemică.

Cum se măsoară diametrul venei cave inferioare?

Diametrul VCI se măsoară în fereastra subxifoidiană, cu transductorul poziționat la 1-2 cm la dreapta liniei mediane și cu markerul spre cranial. Măsurarea se face la 1cm caudal de joncțiunea venei hepatice cu VCI, atât în repaus, cât și după inspir. În mod normal, variațiile ciclice ale presiunii pleurale în timpul respirației produc variații ciclice ale întoarcerii venoase, astfel că în timpul inspirului returul venos crește și diametrul VCI scade.

Cum interpretăm diametrul și modificările respiratorii ale venei cave inferioare?

Dacă diametrul VCI este sub 1 cm, cu > 50% colaps inspirator, și raport VCI/aortă < 0.8 putem afirma că presiunea venoasă centrală (PVC) este scăzută (sub 10 mmHg), ceea ce denotă un volum intravascular scăzut.

Invers, dacă diametrul VCI este peste 2 cm, cu colaps inspirator < 50%, presune venoasă centrală este crescută (peste 10 mmHg).

La pacienții ventilați mecanic, o distensibilitate a venei cave de peste 18% se asociază cu un răspuns favorabil la repleția volemică (fluid-responsiveness).

Add comment


Security code
Refresh