Ecografia duplex carotidiană

Ecografia carotidiana este o metoda imagistica de evaluare a patologiei arterelor carotide în portiunea lor cervicala.

În plus pot fi examinare și arterele subclavii și vertebrale. Arterele carotide sunt vase mari situate la nivelul gâtului care transportă sânge de la inimă către creier. Înfundarea acestor artere prin plăci de aterom poate duce la apariția unui accident cerebral vascular (AVC).

Investigația este nedureroasă, neinvazivă, nu iradiază, nu necesită pregătire specială și evită riscurile asociate angiografiei. Ea este utilă pentru diagnosticul ateromatozei carotidiene și evaluarea riscului de AVC, pentru urmărirea pacienților cu endarterectomie sau stentare carotidiană.

Cine trebuie să facă ecografie carotidiană?

Recomandarea de ecografie carotidiană poate fi adresată pacienților cu:

  • factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, diabet, colesterol crescut)
  • istoric familial de AVC
  • accident ischemic cerebral recent
  • suflu carotidian depistat la examenul clinic
  • chirurgie sau stent carotidian

Cum se face ecografia carotidiană?

Ecografia carotidiană este o procedură în 2 pași (de unde și denumirea de duplex): inițial se face o examinare în mod B și Doppler, după care se face o analiză spectrală pentru măsurarea velocității fluxului sangvin. Prima etapă oferă date morfologice despre pereții și lumenul arterelor carotide, prezența de plăci de aterom sau trombi, evidențierea unei disecții, evaluarea fluxului arterial și a stenozelor la acest nivel; se poate calcula și grosimea intimă/medie (IMT, intimal-medial thickness), care este un indicator al riscului de accidente ischemice cardio- și cerebrovasculare (un IMT peste 0.87 mm la nivelul carotidei comune sau 0.90 mm  la nivelul carotidei interne este asociat cu un risc cardiovascular progresiv crescut). Analiza spectrală include semnal atât vizual cât și auditiv și permite caracterizarea fluxului de sânge carotidian și corelarea cu gradul de stenoză carotidiană.

Add comment


Security code
Refresh