Aprobat pentru prevenirea negilor genitali ?i cancerului cervical la femei, cialis vaccinul HPV este eficient ?i în prevenirea leziunilor ano-genitale la b?rba?ii tineri, pharmacy conform unui studiu amplu publicat în NEJM.
În studiul finanțat de compania Merck vaccinul tetravalent HPV a prevenit infecția cu tipurile 6, 11, 16 și 18 de HPV și dezvoltarea leziunilor asociate la bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 ani. La bărbați, infecția HPV poate duce la cancere anogenitale (cancer de penis, cancer anal), cancere orale, veruci genitale şi papilomatoză respiratorie recurentă cu debut juvenil.
Infecția HPV la bărbat
Riscul de infecţie HPV este mai mic la sexul masculin decât la cel feminin. Infecţia HPV la bărbaţi poate fi asimptomatică sau poate cauza: secreţii peniene anormale, dureri anale în timpul defecaţiei, sângerări ano-rectale, disurie, veruci ano-genitale (la nivelul glandului, frenului, scrotului, perineului, perianal şi pubian). Se pot dezvolta şi veruci nedecelabile la inspecţia pacientului: veruci uretrale (ureteroscopie), ano-rectale (anoscopie, tuşeu rectal).
Spre deosebire de femei, pentru bărbaţi nu există teste fidele de genotipare pentru HPV. Se recomandă efectuarea peniscopiei şi a tipajului HPV pe probă obţinută prin periaj uretral. Genotiparea tulpinii HPV la bărbat presupune testarea partenerelor sexuale. Tratamentul infecţiei se face concomitent la ambii parteneri, pentru a preveni reinfectarea reciprocă. Eradicarea infecţiei poate dura luni sau chiar ani şi este necesară o supraveghere de lungă durată pentru a preveni recidivele.
Vaccinarea anti-HPV la băieți
Oportunitatea vaccinării anti-HPV la băieți a pornit de la premisa că circa 50% dintre cancerele peniene sunt cauzate de infecția cu HPV tipurile 16 și 18 (JCP, 2009) și că sexul masculin reprezintă un rezervor important de virus care ar putea diminua impactul vaccinării la femei. Studii ulterioare au arătat că vaccinarea nu este însă cost-eficientă pentru toți băieții, ci doar pentru anumite categorii de risc (bărbații homosexuali). Vaccinul HPV s-a dovedit a fi eficient în prevenirea cancerului anal la bărbații homosexuali (NEJM). FDA a aprobat vaccinarea contra HPV la băieți pentru prevenirea negilor genitali, cancerului anal și penian. CDC recomandă imunizarea cu 3 doze de vaccin a tuturor băieților la vârsta de 11-12 ani.
Despre vaccinul HPV
Vaccinul anti-HPV (Gardasil, Silgard, Cervarix) este activ împotriva tipurilor 16 si 18 ale HPV, care sunt cauza a peste 70% dintre cancerele cervicale, și împotriva tipurilor 6 si 11 ale HPV, care sunt cauza a peste 90% dintre verucile genitale. În 2008, Harald zur Hausen a primit premiul Nobel pentru descoperirea relaţiei cauzale între HPV şi cancerul cervical. Studiul PATRICIA (PApilloma TRIal Cervical cancer In young Adults) a demonstrat că vaccinul are o eficiență extinsă împotriva tulpinilor oncogenice de HPV, fiind eficient şi împotriva tipurilor 31, 33 şi 45 (care ocupă următoarele 3 locuri ca frecvenţă în etiologia cancerelor HPV, după tulpinile 16 şi 18). Tulpinile 45 şi 31 sunt responsabile de încă aproximativ 10% din totalul cazurilor de cancer cervical, astfel că vaccinul are o eficienţă teoretică de peste 80%. Contraindicaţiile absolute ale vaccinării se referă la hipersensibilitatea dovedită faţă de una dintre componentele vaccinului şi bolile febrile grave. Vaccinul este recomandat persoanelor de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 9 şi 24 ani; un studiu publicat în revista Lancet a arătat că vaccinul este eficient şi la categoria de vârstă 24-45 ani.