Tromboza de sinus cavernos reprezintă formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos, ca urmare a unei infecții severe în sfera ORL sau dentară, de obicei cu stafilococ sau streptococ – furuncul nazal, sinuzita, abces dentar, otită, faringită.
Clinic, tromboza de sinus cavernos se manifestă prin scăderea/pierderea vederii, edem conjunctival (chemozis) și periorbital, exoftalmie/proproză (protruzia globilor oculari datorită edemului), cefalee, fotofobie, rigiditate nucală și semne legate de paralizia nervilor cranieni care traversează sinusul cavernos (ramura oftalmică și maxilară a nervului trigemen, nervii oculomotori). Fiind situat cel mai medial la nivelul sinusului cavernos, primul care este afectat prin compresie de către procesul tromboflebitic este nervul VI (abducens), a cărui suferință se manifestă prin devierea medială a globului ocular. Pot apărea și pierderea sensibilității cutanate periorbitale și alterarea reflexului cornean. Congestia venoasă retiniană poate duce la papiledem, hemoragii retiniene, scăderea acuității vizuale până la pierderea vederii. Manifestările clinice pot fi bilaterale, întrucât infecția poate disemina la sinusul cavernos contralateral în decurs de 24-48 ore.
Diagnosticul se pune clinic și se confirmă imagistic. Se recomandă efectuarea de culturi de la nivelul sinusurilor și hemoculturi. Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu celulita orbitală, mucormicosis, anevrismul de carotidă, meningita și traumatismele.
Tratamentul trebuie instituit prompt, constând în antibioterapie și uneori drenaj chirurgical. Antibioterapia cu heparină și corticoterapia sunt controversate.
Prognostic. Tromboza de sinus cavernos este o infecție cu mortalitate ridicată. Ca și complicații pot apărea extensia trombozei la celelalte sinusuri venoase durale, tromboza de carotidă cu AVC secundar, empiem subdural, abces cerebral sau meningită. Pot apărea embolizări septice și la distanță.