În plin? controvers? privind efectele nocive ale telefoanelor mobile, search un nou studiu derulat de NIH (National Institutes of Health, drugstore US) arat? c? activitatea cerebral? este sigur modificat? în timpul convorbirilor telefonice lungi.
Problema este că nici cercetătorii nu știu ce semnificație clinică au radiațiile generate de mobile asupra creierului, dacă acestea au un efect benefic sau un efect nociv. Studiul publicat în JAMA a evidențiat o creștere cu 7% a metabolismului cerebral în timpul unei convorbiri de 50 minute, prin urmare telefoanele mobile stimulează activitatea cerebrală. Creșterea captării glucozei apare însă nu numai în activitățile cerebrale complexe, dar și în tumorile cerebrale. Totuși, nu se poate afirma că vorbitul la mobil duce la apariția de cancer la creier, mai ales în condițiile în care un amplu studiu derulat în 13 țări și început în 2000 nu a identificat dovezi concludente.
Cei îngrijorați de problema iradierii creierului în timpul utilizării telefonului pot adopta soluția Dr. Nora Volkow (unul dintre autorii studiului), care și-a cumpărat căști pentru a ține mobilul la distanță. Între timp, controversele continuă: există studii care nu au identificat risc cancerigen asociat vorbitului la telefon (Schuz J et al.) și studii (OMS) care au evidențiat un astfel de risc.
Nivelul undelor radio emise de telefoanele mobile la o convorbire este mai puternic decât cel emis de semnalul radio FM, similar cu cel din fondul natural de radiații și de un miliard de ori mai mic decât intensitatea unei radiografii. Acest nivel de radiații este specific fiecărui telefon și înregistrat ca SAR (Specific Absorption Rate), care este rata maximă la care organismul absoarbe undele radio per greutate corporală (Watt/kg). Nivelul SAR acceptat este de 1.6 W/kg în SUA și 2 W/kg în UE. O atenție deosebită trebuie acordată smartphone-urilor 3G, care transmit continuu, nu în pulsuri, și expun utilizatorul la un risc mai mare.
Conform clasificării IARC (International Agency for Research on Cancer, OMS) telefoanele mobile sunt considerate posibil cancerigene.
Update
Un amplu studiu danez (350.000 subiecți) publicat în BMJ reaprinde controversa: telefoanele mobile nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer cerebral.