Statinele și riscul de diabet zaharat

Binecunoscutele statine par sa fie asociate cu un risc crescut de diabet zaharat, conform unor metaanalize recente care vin sa clarifice aceasta controversa.

Studii anterioare (WOSCOPS) au evidențiat o scădere a riscului de diabet asociată tratamentului cu pravastatină, însă amplul studiu JUPITER și o meta-analiză din Lancet au arătat contrariul: statinele cresc ușor riscul de diabet zaharat. O altă metaanaliză din JACC a confirmat asocierea statinelor cu un risc crescut de diabet zaharat nou-apărut și a relevat faptul că acest efect este dependent de doza și de potența statinei folosite. Riscul de diabet zaharat pare să fie un efect de clasă, neexistând diferențe între statinele hidrofile (pravastatin, rosuvastatin) și cele lipofile (atorvastatin, simvastatin, lovastatin).

În ciuda acestor rezultate, experții susțin că practica clincă trebuie să rămână neschimbată la pacienții cu risc cardiovascular moderat sau crescut, la care beneficiile justifică complet această creștere ușoară a riscului de diabet. În plus, riscul de diabet este mai mic decât cel al beta-blocantelor, diureticelor, niacinei sau steroizilor.

Deși statinele sunt indicate și la pacienții fără boală cardiovasculară constituită clinic, această creștere a riscului de diabet amplifică și mai mult controversa privind utilizarea lor în prevenția primară.

Update

  • O nouă meta-analiză, aceeași concluzie: statinele în doză mare cresc riscul de diabet zaharat. Meta-analiza publicată în JAMA a inclus date din 5 studii clinice (PROVE-IT, A to Z, TNT, IDEAL și SEARCH) și a arătat o creștere cu 12% a riscului de diabet în cazul terapiei cu statine în doze mari față de terapia cu doze medii, dar a produs și o scădere cu 16% a numărului de evenimente cardiovasculare. Astfel riscul de diabet al tratamentului cu statine în doze mari este de 1 caz la 498 pacienți-ani (NNH=498), în condițiile în care se evită 1 eveniment cardiovascular la 155 pacienți-ani (NNT=155). Ținând cont de faptul că riscul cardiovascular de la diabet este modest în prima decadă de la diagnostic și că beneficiile terapiei cu statine cresc odată cu înaintarea în vârstă, medicația hipolipemiantă nu trebuie să lipsească de la pacienții cu risc cardiovascular înalt.
  • Un nou studiu publicat în Archives of Internal Medicine a arătat că statinele sunt asociate cu un risc crescut de diabet la femeile în postmenopauză incluse în studiul WHI.
  • Februarie 2012: FDA etichetează toate statinele cu risc de creștere a glicemiei și de tulburări congitive ușoare, reversibile.
  • August 2012: O analiză a studiului publicată în Lancet arată că beneficiile conferite de protecția cardiovasculară depășesc riscul de diabet asociat statinelor. În plus, riscul de a dezvolta diabet în timpul tratamentului cu statine este puternic influențat de riscul existent al fiecărui pacient de a face această boală. Astfel, persoanele fără factori de risc pentru diabet nu au avut un risc crescut de a dezvolta boala pe durata tratamentului cu statine, în timp ce pacienții cu un factor predispozant au avut un risc cu 28% mai mare de a face diabet - chiar și cu acest risc crescut, acești pacienți au avut o probabilitate cu 38% mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai mic de deces.
  • Un alt studiu publicat în BMJ a evidențiat o creștere ușoară a valorilor glicemiei la pacienții tratați cu statine, fără a se constata însă o creștere a incidenței diabetului zaharat.
  • Datele unui studiu canadian publicat în BMJ au arătat o creștere cu 22% a riscului de diabet la pacienții tratați cu atorvastatină, 18% cu rosuvastatină și 10% cu simvastatină; pacienții tratați cu fluvastatină au avut un risc cu 5% mai mic de diabet, iar cei cu lovastatină de 1%.

Add comment


Security code
Refresh