Leptina, eficientă în amenoreea hipotalamică

Amenoreea hipotalamic? func?ional? este o form? de amenoree ap?rut? ca urmare a supresiei axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, try drugstore în absen?a unei boli organice.

Ea apare în legătură cu stressul, scăderea în greutate sau exercițiul fizic intens. Mecanismul intim al apariției acestei afecțiuni este modificarea secreției pulsatile a GnRH, care este esențială pentru derularea ciclului menstrual. Alături de sarcină și sindromul ovarelor polichistice, amenoreea hipotalamică este una dintre cele mai frecvente cauze de amenoree secundară. La adolescente, această condiție poate fi dificil de diferențiat de maturizarea insuficientă a axului gonadal în primii ani după menarhă (care însă are cicluri menstruale nu mai lungi de 45 zile – pe când amenoreea hipotalamică se prezintă ca o absență de peste 6 luni a menstrei).

În condițiile în care cercetări anterioare arătaseră că femeile cu amenoree hipotalamică au niveluri scăzute de leptină, un studiu clinic randomizat publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a relevat faptul că administrarea unei forme sintetice a hormonului (metreleptin) restabilește atât ciclul menstrual cât și fertilitatea la pacientele cu procent scăzut de grăsime corporală.

Niveluri scăzute ale grăsimii corporale apar la femeile foarte active fizic și la cele cu tulburări de comportament alimentar; acestea sunt predispuse la a dezvolta amenoree hipotalamică, care duce la infertilitate și osteoporoză.

Referințe: Functional Hypothalamic Amenorrhea

Add comment


Security code
Refresh