Septicemie. Sepsis. Șoc septic. SIRS

Sepsisul reprezint? r?spunsul inflamator sistemic declan?at de organism în prezen?a unei infec?ii severe.

Punctul de plecare poate fi o infecție cutanată (celulită), peritoneală (peritonită), renală (pielonefrită), osoasă (osteomielită), respiratorie (pneumonie) sau nervos centrală (meningită). Pentru pacienții spitalizați, sepsisul poate fi declanșat de o infecție de cateter sau de plagă chirurgicală. Septicemia definește prezența de agenți patogeni în torentul circulator ce declanșează sepsis. Există mai multe stadii ale sepsisului – sindrom de răspuns inflamator sistemic, sepsis, sepsis sever și șoc septic.

Sindromul de răspuns inflamator sistemic (SIRS, Systemic inflammatory response syndrome) reprezintă reacția inflamatorie dezvoltată de sistemul imunitar ca răspuns la infecție. SIRS este definit în prezența a cel puțin 2 dintre următoarele criterii: temperatură sub 360C sau peste 380C, frecvență cardiacă > 90 bpm, frecvență respiratorie  > 20/min sau PaCO2 <32 mmHg, leucocite sub 4000/mm3 sau peste 12.000/mm3 sau peste 10% elemente imature.

Sepsisul este definit ca sindrom de răspuns inflamator sistemic în prezenţa unei infecţii confirmate microbiologic, a unui sindrom clinic specific infecţios sau a depistării de leucocite în lichide normal sterile (lichid articular, LCR).

Sepsisul sever reprezintă sepsisul care evoluează cu disfuncție de organ, hipoperfuzie sau hipotensiune.

Șocul septic este sepsisul care evoluează cu colaps hemodinamic refractar la resuscitarea volemică. Semnele de hipoperfuzie sistemică sunt reprezentate de acidoza lactică și disfuncția de organ – pulmonar (detresă respiratorie acută), renal (oligoanurie, diselectrolitemie), sistem nervos central (alterarea stării de conștiență, encefalopatie, comă), hepatic (coagulopatie, icter), cord (insuficiență cardiacă).

Tratamentul sepsisului se face în unitatea de anestezie și terapie intensivă (ATI) cu antibiotice, resuscitare volemică și vasopresoare pentru susținere hemodinamică. În cazul șocului septic cu insuficiență respiratorie sau renală se instituie și ventilația mecanică și respectiv dializa. Hiperglicemia de stress poate fi ținută sub control cu insulină. Proteina C activată recombinantă (drotrecogin alfa) a fost retrasă după ce s-a dovedit că nu aduce beneficii în sepsisul sever, ba mai mult este asociată cu un risc crescut de sângerare (Martí-Carvajal AJ et al).

Add comment


Security code
Refresh