Seasonale (tablete combinate de levonorgestre/etinil estradiol) reprezint? un contraceptiv hormonal oral, treatment disponibil sub form? de cutie cu 84 de tablete roz active, fiecare con?inând 0,15 mg levonorgestrel (progestativ sintetic) ?i 0,03 mg etinilestradiol ?i 7 tablete albe inerte din punct de vedere hormonal.
MOD DE ACŢIUNE
Anticoncepţionalele orale combinate acţionează prin inhibarea acţiunii gonadotropinelor. Deşi principalul mecanism constă în inhibarea ovulaţiei, alte acţiuni constau în modificarea mucusului cervical (cu creşterea dificultăţii pătrunderii spermei în uter) şi modificări ale endometrului (scăderea posibilităţii de nidare a unui eventual ovul fecundat).
Farmacocinetică. Levonorgestrelul este absorbit rapid şi complet după administrarea orală şi nu suferă mecanismul de prim pasaj hepatic. Etinilestradiolul este absorbit rapid şi aproape complet din tractul gastrointestinal, dar datorită metbolizării acestuia la primul pasaj la nivel intestinal şi hepatic, biodisponibilitatea scade la aproximativ 43%. Levonorgestrelul se leagă de proteinele plasmatice, în special de SHBG (sex hormone binding globulin) şi într-o măsură mai mică de albumina plasmatică. Etinilestradiolul nu se leagă de SHBG, dar are efect inductor asupra sintezei acesteia, cu scăderea clearance-ului levonorgestrelului. După absorbţie, levonorgestrelul este conjugat în poziţia 17-beta –OH, cu formarea de glucurono şi sulfo-conjugaţi. Fenomenul de prim pasaj suferit de etinilestardiol constă în apariţia de estradiol-3-sulfat la nivel intestinal, urmată de 2-hidroxilarea a unei cantităţi de etinilestradiol netransformat. Metboliţii hidroxilaţi vor suferi ulterior reacţii de metilare şi/sau conjugare. Aproximativ 45% din cantitatea de levonorgestrel şi metaboliţii săi sunt excretaţi în urină şi aproximativ 32% prin fecale, majoritatea sub formă de glucuronoconjugaţi. Timpul de înjumătăţire al levonorgestrelului după prima administrare a Sesonale este de 30 de ore. Etinilestradiolul este excretat în urină şi fecale sub formă de glucurono şi sulfo-conjugaţi, dar suferă şi fenomenul de recirculare enterohepatică. Timpul de înjumătăţire a etiniliestradiolului după administrarea unei singure doze de Sesonale este de aproximativ 15 ore.
DOZĂ şi MOD de ADMINISTRARE
Doză – o pilulă activă roz, administrată zilnic pentru 84 de zile, urmată de administrarea unei pilule albe (inactivă) pe durata a 7 zile. Pentru a obţine eficacitate maximă, Seasonale trebuie administrat zilnic la aproximativ aceeaşi oră, fără a depăşi 24 de ore între 2 administrări. Pacientele ar trebui să înceapă tratamentul la începutul săptămânii după debutul menstruaţiei. Dacă menstruaţia a debutat în prima zi a săptămânii, prima tabletă roz trebuie administrată în acea zi. Următoarea menstră va apărea în decurs de 7 zile de la întreruperea pilulelor active. În primele 7 zile de la începutul tratamentului se recomandă folosirea unei metode contraceptive de backup (prezervativ, spermicide). Între 2 cicluri de tratament nu trebuie să existe niciun interval de timp. Dacă următorul ciclu de tratament este început mai târziu decât este recomandat, femeile trebuie să folosească o metodă contraceptivă nehormonală de backup în prima săptămână. În cazul apariţiei petelor sau sângerării, pacientele sunt sfătuite să continue tratamentul. Sângerarea poate fi tranzitorie şi fără semnificaţie patologică. În cazul în care persistă, pacientele trebuie să meargă la ginecolog. Dacă pacienta omite să ia una sau mai multe pilule active, se recomandă să folosescă o metodă contraceptivă nehormonală pe o perioadă de 7 zile de când a reluat tratamentul. În cazul omsiunii unei pilule albe, pacienta este în continuare protejată, dacă respectă zilele în care trebuie să ia pilula activă. Probabilitatea ovulării şi apariţiei sarcinii creşte odată cu fiecare pilulă roz omisă.
La femeile care nu alăptează, tratamentul cu Seasonale nu trebuie iniţiat mai devreme de 28 de zile post-partum, datorită riscului crescut de tromboembolism.
INDICAŢII
Sesonale este indicat pentru prevenirea sarcinilor nedorite la femeile care aleg contraceptivele orale ca metodă de contracepţie.
Rata de eşec. Într-un studiu clinic controlat, pe femei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, pe durata unui an de zile au apărut 4 sarcini la un număr de 809 cicluri a câte 91 de zile cu Seasonale, fără nicio altă metodă contraceptivă de backup. Rata de eşec este de aproximativ 2 sarcini la 100 femei, într-un an.
Contraceptivele orale au o eficacitate mare în prevenţia unei sarcini nedorite. Eficacitatea depinde de corectitudinea administrării acestora. Folosirea corectă are rate de eşec mici.
CONTRAINDICAŢII
- Folosirea contraceptivelor orale trebuie evitată în următoarele cazuri:
- tromboflebită sau afecţiuni trombotice
- istoric personal de tromboflebită venoasă profundă sau afecţiuni tromboembolice
- boală coronariană sau cerebrovasculară
- valvulopatii cardiace cu complicaţii trombogenice
- hipertensiune arterială necontrolată
- boală vasculară diabetică
- cefalee cu simptome neurologice focale
- intervenţii chirurgicale cu imobilizare prelungită
- carcinom de sân diagnosticat sau suspectat sau istoric de cancer de sân
- carcinom de endometru sau alte afecţiuni neoplazice estrogen-dependente
- sângerări în sfera genitală nediagnosticate
- icter colestatic de sarcină
- adenoame şi carcinoame hepatice
- boală hepatică activă
- hipersensibilitate la unul dintre componentele produsului
PRECAUŢII
> Fumatul creşte riscul de efecte secundare cardiovasculare, apărute în urma administrării contraceptivelor orale. Acest risc creşte odată cu vârsta şi cu numărul ţigărilor fumate (peste 15 ţigări/zi) şi este mai frecvent la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie să fie atenţionate să renunţe la fumat.
> Contracepţia hormonală orală este asociată cu creşterea riscului de boli trombotice arteriale sau venoase, evenimente tromboembolice (infarct miocardic, tromboembolism, accident vascular cerebral), neoplazii hepatice, boli ale vezicii biliare şi hipertensiune. Riscul de morbiditate şi mortalitate creşte în prezenţa altor factori de risc: trombofilii, hipertensiune, dislipidemie, obezitate şi diabet.
> Exacerbarea migrenei sau apariţia unei cefalei cu un pattern nou (recurentă, persistentă, severă) necesită întreruperea tratamentului contraceptiv şi descoperirea cauzei cefaleei.
> Deoarece femeile care folosesc Seasonale au doar 4 menstruaţii pe an, în cazul amenoreei se recomandă efectuarea unui test de sarcină. În cazul confirmării unei sarcini, se va întrerupe tratamentul contraceptiv. Studiile epidemiologice extinse nu au evidenţiat creşterea riscului de defecte congenitale la copii născuţi din femei care au folosit contraceptive orale înainte de sarcină. Aceste studii nu au revelat nici posibile efecte teratogene, la femeile care au folosit contraceptive hormonale în prima parte a sarcinii.
> În cazul apariţiei de sângerări anormale, trebuie luate în considerare eventuale cauze nonhormonale. Măsurile de diagnostic trebuie instituite în scopul exlcuderii unei neoplazii sau sarcini.
> Contraceptivele orale pot produce un anumit grade de retenţie lichidiană. Acestea trebuie prescrise cu precauţie şi sub atentă monitorizare, la pacientele care prezintă afecţiuni ce pot fi agravate de retenţia lichidiană.
> Femeile cu istoric de depresie trebuie observate atent, întreruperea tratamentului fiind obligatorie în cazul reapariţiei depresiei.
> În laptele matern s-au descoperit mici cantităţi de contraceptive steroide sau metaboliţi ai acestora, la femeile sub tratament contraceptiv oral. Dintre efectele adverse apărute la făt, au fost raportate icter şi mărirea glandelor mamare. În plus, contraceptivele orale administrate în perioada post-partum, pot interfera cu lactaţia prin scăderea cantităţii şi calităţii laptelui matern. Femeile care alăptează trebuie sfătuite să evite folosirea contraceptivelor orale pe durata alăptării, dar să folosească alte metode de contracepţie.
> Nu se recomandă tratamentul cu Seasonale înaintea apariţie menarhei sau după instalarea menopauzei.
> Seasonale nu oferă protecţie împotriva infecţiei HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală!
INTERACŢIUNI MEDICAMENTOASE
> anticonvulsivante şi agenţi antiinfecţioşi – eficacitatea contraceptivului poate fi scăzută în cazul coadministrării cu antibiotice, anticonvulsivante şi alte medicamente care cresc metabolizarea steroizilor contraceptivi. Exemple: rifampicină, barbiturice, fenilbutazonă, fenitoină, carbamazepină, felbamat, topiramat, griseofulvin.
> inhibitori de protează anti-HIV – siguranţa şi eficacitatea produselor orale contraceptive combinate sunt afectate în cazul coadministrării cu inhibitori de protează.
> acidul ascorbic şi acetaminofenul (paracetamolul) cresc nivelele plasmatice ale etinilestradiolului, posibil prin inhibarea conjugării hepatice.
> inhibitorii CYP 3A4 cum sunt itraconazolul sau ketaoconazolul, pot creşte nivelele plasmatice ale hormonilor.
> etinilestardiolul creşte concentraţia palsmatică a ciclosporinei, prednisolonului şi teofilinei
> Contraceptivele orale combinate scad concentraţia palsmatică a lamotriginei, în special prin inducerea glucuronării acesteia.
INTERACŢIUNI cu TESTELE de LABORATOR
> creşterea valorilor protrombinei şi factorilor VII, VIII, IX şi X; scăderea valorilor antitrombinei 3
> creşterea TBG (thyroid-binding globulin), cu creşterea valorilor hormonilor tiroidieni circulanţi. Free T3 este scăzut, reflectând valorile crescute ale TBG, dar valorile free T4 sunt nemodificate
> SHBG sunt crescute, cu consecinţa creşterii nivelelor circulante ale steroizilor circulanţi şi corticosteroizilor. Valorile hormonilor liberi sau biologic activi rămân neschimbate
> trigliceridele pot fi crescute
> alterarea toleranţei la glucoză
> nivele scăzute ale folatului seric
REACŢII ADVERSE
- tromboflebită, tromboembolism arterial, embolism pulmonar, tromboză cerebrală
- infarct miocardic
- hemoragie cerebrală
- hipertensiune
- afecţiuni ale veziculei biliare
- adenoame hepatice sau tumori hepatice benigne
- tromboză mezenterică
- tromboză retiniană
- greaţă, vomă
- crampe abdominale şi balonare
- tulburări menstruale (dismenoree, amenoree, metroragii)
- infertilitate temporară după întreruperea tratamentului
- edeme şi retenţie lichidiană
- melasmă/cloasmă
- sensibilitate la nivelul sânilor
- modificări ale apetitului şi greutăţii
- icter colestatic
- cefalee de tip migrenos
- rash alergic
- modificări de dispoziţie, inclusiv depresie
- vaginită, candidoză
- intoleranţă la lentilele de contact
- scăderea folatului seric
- exacerbare a lupusului eritematos sistemic
- exacerbarea porfiriei
- agravarea dilataţiilor varicoase venoase
- reacţii anafilactice sau anafilactoide (urticarie, angioedem)
- sindrom premenstrual
- cataractă
- nevrită optică
- hirsutism
- alopecie
- eritem multiform
- eritem nodos
- erupţii hemoragice
- afectarea funcţiei renale
- sindrom hemolitic-uremic
- sindrom Budd-Chiari
- acnee
- modificări de libidou
- colită, pancreatită
Supradozajul poate produce greaţă şi lipsa menstrei.
BENEFICII NONCONTRACEPTIVE
- Au fost dovedite în urma studiilor epidemiologice:
- scade pierderile sangvine menstruale şi incidenţa anemiilor feriprive
- scade incidenţa dismenoreei
- scade incidenţa chisturilor ovariene funcţionale
- scade incidenţa sarcinilor ectopice
- scad incidenţa bolii fibrochistice şi fibroadenoamelor glandelor mamare
- scade incidenţa bolii inflamatorii pelvine acute
- scade incidenţa cancerului endometrial