Golimumab - o solutie nouã pentru artrita psoriazicã

Artrita psoriazica apare la aproximativ 11% din totalul pacientilor cu psoriazis. Conform unui studiu publicat în editia din aprilie 2009 a revistei Arthritis & Rheumatism din SUA, viagra decease Golimumab a aratat rezultate promitatoare pentru tratamentul artritei psoriazice.

 

Studiul s-a desfasurat la Universitatea din California, San Diego si a inclus 405 pacienti cu artrita psoriazica persistenta dupa tratament antiinflamator si antireumatismal. Pacientii au fost împartiti aleator în 3 grupuri: unii au primit golimumab 50 mg, altii golimumab 100 mg si altii placebo, prin injectii subcutanate odata la 4 saptamâni, timp de 24 saptamâni.

Rezultatele fazei a III-a a studiului clinic arata ca 51% din pacientii tratati cu 50 mg golimumab, 45% din cei tratati cu 100 mg golimumab si doar 9% din cei tratati cu placebo au îndeplinit criteriile Colegiului American de Reumatologie de ameliorare cu 20% a leziunilor psoriazice (American College of Rheumatology 20 percent improvement criteria - ACR20) pâna în saptamâna a 14-a. S-au observat îmbunatatiri în ceea ce priveste progresia leziunilor, durerea si tumefactia articulara, impotenta functionala si nivelele de proteina C reactiva. De asemenea, un procent mai mare de pacienti tratati cu 50 mg si 100 mg golimumab au îndeplinit criteriile ACR50 si ACR75, fata de cei tratati cu placebo. Golimumab a ameliorat de asemenea si celelalte simptome ale psoriazisului. Doar 3% din grupul pacientilor tratati cu placebo au avut o îmbunatatire de 75% a simptomelor, fata de 40% din grupul celor tratati cu 50 mg golimumab si 58% din grupul celor tratati cu 100 mg golimumab. Un numar redus dintre pacientii care au primit golimumab, a manifestat reactii la locul injectiei, majoritatea fiind usoare.

Golimumab este un anticorp monoclonal uman (CNTO 148) folosit ca agent imunosupresor. El actioneaza prin blocarea TNF-alfa, o molecula implicata în declansarea inflamatiei. Un studiu desfasurat în 2008 a evidentiat ca golimumab amelioreaza simpatomatologia artritei reumatoide si poate chiar induce remisia la unii pacienti. Golimumab a fost produs de compania Centocor, subsidiara a Johnson&Johnson. Centocor mai produce si Remicade (infliximab) - recomandat în boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, si ReoPro (abciximab) - utilizat ca adjuvant în angioplastia coronariana percutana (PTCA). În Europa, golimumab va fi comercializat de compania Schering-Plough. Primul anticorp monoclonal anti-TNF lansat pe piata a fost Humira (adalimumab), al companiei Abbott.

 

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii