Rezistența la malarie

Anual, healing cure aproape 1 milion de persoane mor de malarie, viagra peste 90% dintre decese fiind reprezentate de copii din Africa infecta?i cu Plasmodium falciparum.

În așteptarea unui vaccin, singurele metode de apărare în fața endemiei de malarie din Africa subsahariană, Asia și America de Sud sunt profilaxia (care include eradicarea vectorilor – țânțari din genul Anopheles – prin adresarea habitatului acvatic al larvelor și folosirea de insecticide de tipul DDT, permetrină sau deltametrină, prevenirea înțepăturilor de țânțari prin folosirea de spray-uri repelente și plase) și antimalaricele (quinacrină, cloroquină, primaquină, mefloquină, atovaquonă). Cele mai noi metode de prevenire a malariei sunt laserele sau câmpurile fotonice care distrug femelele de țântar (Wall Street Journal) și înlocuirea speciilor actuale de Anopheles cu țânțari modificați genetic care sunt rezistenți la malarie (PLoS Pathogens). Se consideră că imunitatea protectivă (mai bine spus toleranța) la malarie se dezvoltă după inoculări repetate cu Plasmodium prin înțepături multiple de țânțari (de ordinul zecilor-sutelor).

Există însă o categorie de persoane care nu trebuie să își facă griji de malarie, pentru că au o rezistență înnăscută la infecția cu Plasmodium.

Plasmodium este un parazit intraeritrocitar, prin urmare este de așteptat ca mutațiile protectoare să fie la nivelul hematiilor. Este vorba despre cei cu hemoglobinopatii (siclemie – HbS, alfa și beta-talasemie, HbC, HbE), anomalii enzimatice eritrocitare (deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, G6PD) sau de membrană eritrocitară (ovalocitoză, antigene Duffy), care au rezistență genetică la malarie.

Malaria este boala care a realizat cea mai puternică presiune de selecție asupra genomului uman, odată cu apariția agriculturii acum 10.000 ani. Astfel, în bazinul mediteraneean s-au selectat mutații genetice care conferă protecție împotriva malariei, mutații care pe lângă de acest efect protector (important pentru selecția naturală în trecut – proces numit fitness genetic) au și efecte negative (anemie, crize de hemoliză). Mutația este considerată pozitivă (benefică) doar la cei heterozigoți (purtători), întrucât cei homozigoți dezvoltă anemii severe.

Mecanismul protector constă în reducerea protecției antioxidante în cazul deficitului de G6PD (Plasmodium fiind susceptibil la acțiunea toxică a radicalilor liberi de oxigen, care nu mai sunt tamponați de sistemele antioxidante intraeritrocitare) și “intoxicarea” Plasmodium cu HbS în cazul siclemiei (în timpul fazei de replicare paraziții au o rată mare de consum de oxigen și ingerează cantități mari de hemoglobină, care fiind anormală, este prost digerată  și generează stress oxidativ).

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh