Regula celor 5 secunde

Un mit medical frecvent întâlnit este regula celor 5 secunde, treat care spune c? alimentele sc?pate pe jos nu se contamineaz? cu bacterii dac? sunt ridicate în mai pu?in de 5 secunde.

Ei bine, regula celor 5 secunde nu este reală: în fapt, odată scăpat un obiect de orice fel pe o suprafață murdară, el se contaminează imediat. Tipul și cantitatea de bacterii infectante depind de alimentul scăpat (altfel se contaminează o bucată de unt sau o acadea și altfel un biscuite sau un chips) precum și de suprafața pe care este scăpat. În mod normal, organismul trebuie să fie inoculat cu o cantitate de peste 10.000 bacterii pentru dezvoltarea unei infecții; există însă și excepții, astfel că un număr de doar 10 salmonele pot produce gastroenterită. Cu siguranță durata de contact între alimentul scăpat și suprafața murdară este un alt factor care determină gradul de contaminare al alimentului, însă cel mai bine ar fi să reconsiderăm regula celor 5 secunde în regula celor 0 secunde, adică să nu mâncăm nimic scăpat pe jos, întrucât riscăm expunere la bacterii patogene.

Un studiu derulat de cercetătorii de la Ashton University arată totuși că timpul este un factor semnificativ în transferul bacteriilor de pe o suprafață murdară pe alimente, astfel că alimentele scăpate pe jos care sunt ridicate în decurs de câteva secunde au o probabilitate mai mică de a fi contaminate decât cele care sunt ridicate după un interval de timp mai lung.

Există teorii conform cărora astfel de expuneri sunt sănătoase pentru organism, contribuind la dezvoltarea unui sistem imunitar normal. În acest sens a fost propusă ipoteza că prevalența crescută a bolilor autoimune la persoanele din țările dezvoltate pare să fie legată de o igienă excesiv de strictă, care nu mai permite contactul cu antigene străine ce ar trebui să asigure maturarea sistemului imunitar, având drept comparație persoanele din țările subdezvoltate, care au o igienă mai precară, însă boli autoimune mai puține. Totuși această expunere necesară pentru dezvoltarea normală a imunității se referă la activități obișnuite de zi cu zi și nu la consumul de alimente sigur contaminate.

Referințe: The 'Five Second Rule' Is a Myth, Medline, foto: Wikimedia Commons

Add comment


Security code
Refresh