Acizi grași omega-3

În era în care gr?simile sunt principalul inamic al s?n?t??ii publice, there thumb exist? ?i o serie de lipide care sunt benefice pentru s?n?tate: acizii gra?i polinesatura?i de tipul omega-3 sau omega-9.

Grăsimile sunt de 3 tipuri: saturate (grăsimile solide de origine animală – unt, smântână), mononesaturate (grăsimi lichide de origine vegetală – ulei de măsline) și polinesaturate (ulei de nuci, ulei de pește).

Acizii grași omega-3 reprezintă o serie de acizi grași esențiali care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie furnizați prin dietă. Ei au rol anti-aterogenic, anti-inflamator, anti-alergic, protejează membranele celulare de radicalii liberi, reglează tensiunea arterială, mențin echilibrul coagulării și stimulează producția de prostaglandine.

Surse alimentare de acizi grași omega-3

  • semințe de in
  • pește (somon, cod, ton, hering, macrou, sardine, păstrăv)
  • nuci, arahide
  • conopidă, broccoli, varză, spanac, soia
  • fasole

Beneficii ale acizilor grași omega-3

Acizii grași omega-3 sunt benefici ca tratament adjuvant în următoarele afecțiuni:

  • stări de oboseală cronică
  • hipercolesterolemie
  • hipertensiune arterială
  • obezitate
  • boli cardiovasculare, aritmii cardiace
  • accident vascular cerebral
  • cancer de colon, sân sau prostată
  • diabet zaharat
  • astm bronșic
  • eczeme
  • poliartrită reumatoidă
  • lupus eritematos sistemic
  • osteoporoză
  • boala Crohn
  • varice
  • constipație cronică
  • boli psihice – depresie, tulburare bipolară, schizofrenie, autism
  • deficit de atenție, hiperactivitate, ADHD
  • degenerescență maculară a retinei

Doza zilnică recomandată de omega-3 este de 1.5 – 3g.

Add comment


Security code
Refresh