În era în care gr?simile sunt principalul inamic al s?n?t??ii publice, there thumb exist? ?i o serie de lipide care sunt benefice pentru s?n?tate: acizii gra?i polinesatura?i de tipul omega-3 sau omega-9.
Grăsimile sunt de 3 tipuri: saturate (grăsimile solide de origine animală – unt, smântână), mononesaturate (grăsimi lichide de origine vegetală – ulei de măsline) și polinesaturate (ulei de nuci, ulei de pește).
Acizii grași omega-3 reprezintă o serie de acizi grași esențiali care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie furnizați prin dietă. Ei au rol anti-aterogenic, anti-inflamator, anti-alergic, protejează membranele celulare de radicalii liberi, reglează tensiunea arterială, mențin echilibrul coagulării și stimulează producția de prostaglandine.
Surse alimentare de acizi grași omega-3
- semințe de in
- pește (somon, cod, ton, hering, macrou, sardine, păstrăv)
- nuci, arahide
- conopidă, broccoli, varză, spanac, soia
- fasole
Beneficii ale acizilor grași omega-3
Acizii grași omega-3 sunt benefici ca tratament adjuvant în următoarele afecțiuni:
- stări de oboseală cronică
- hipercolesterolemie
- hipertensiune arterială
- obezitate
- boli cardiovasculare, aritmii cardiace
- accident vascular cerebral
- cancer de colon, sân sau prostată
- diabet zaharat
- astm bronșic
- eczeme
- poliartrită reumatoidă
- lupus eritematos sistemic
- osteoporoză
- boala Crohn
- varice
- constipație cronică
- boli psihice – depresie, tulburare bipolară, schizofrenie, autism
- deficit de atenție, hiperactivitate, ADHD
- degenerescență maculară a retinei
Doza zilnică recomandată de omega-3 este de 1.5 – 3g.