Implanturile mamare și riscul de cancer

Primele întreb?ri privitor la riscul de cancer asociat silicoanelor au ap?rut în 1996, ampoule odat? cu publicarea unui caz în care o pacient? a dezvoltat limfom cu celule mari anaplazice (ALCL) în ?esutul adiacent implantului mamar.

Ulterior, au apărut mai multe rapoarte pe această temă care au estimat că riscul acestui tip de limfom este de 1-3 cazuri la 1 milion de implanturi.

Un nou studiu derulat de RAND Corporation și publicat în Plastic and Reconstructive Surgery arată că există o asociere epidemiologică între implanturile mamare și acestă formă particulară de limfom, însă nu se poate afirma dacă este vorba despre o relație cauzală sau nu. Limfomul cu celule mari anaplazice are o evoluție lent progresivă și poate fi tratat prin îndepărtarea chirurgicală a implantului și a capsulei înconjurătoare. Riscul de a dezvolta această formă de cancer nu este influențat de factori de risc ai pacientei sau de anumite tipuri de implant.

FDA și Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni au anunțat recent crearea unui registru pentru colectarea datelor despre cazurile de limfom cu celule mari anaplazice la femeile cu implanturi mamare.

Pe lângă această complicație rară, există alte complicații ale operației de augmentare mamară sau implanturilor în sine care apar mult mai frecvent: infecție, cicatrice, asimetria sânilor, ruptura implantului.

Add comment


Security code
Refresh