Derularea normală a spermatogenezei și producției de spermă se realizează în condițiile unei temperaturi scrotale cu 1-2 grade mai mică decât temperatura corporală (35-360C).
“Răcorirea” testiculelor este posibilă în primul rând pentru că scrotul nu are grăsime subcutanată și suprafața pielii sale se modifică cu temperatura (prin contracția dartosului la frig) și în al doilea rând datorită unui mecanism termoreglator la nivelul vaselor spermatice.
Lucrul cu laptopul pe genunchi poate pune în pericol sănătatea reproductivă a bărbaților, afectând atât cantitatea cât și calitatea spermei. Cauza o reprezintă creșterea temperaturii testiculare cu 2.5 grade după 1 oră de ținut laptopul în poală, ceea ce afectează negativ spermatogeneza. Temperatura în zona genitală crește peste pragul considerat sigur chiar după primele 10-15 minute de ținere a laptopului pe picioare. Iar studii anterioare au arătat că o creștere chiar cu 1 grad a temperaturii scrotale este suficientă pentru afectarea spermei.
Problema nu este de neglijat întrucât cei care lucrează cu laptopul pe genunchi sunt tocmai adulții tineri, care doresc să conceapă. Potrivit prof. Yelim Sheynkin, supraîncălzirea frecventă a testiculelor poate cauza daune permanente.
Pe lângă factorul termic, lucrul la laptop poate afecta funcția reproductivă și prin efectul nociv al semnalului wireless, care induce mutații ADN și scade mobilitatea spermatozoizilor.
Referințe: 1) Occupational heat exposure and male fertility: a review; 2) Men who use laptops on their knees could be harming their fertilityș 3) Laptop Exposure Associated With Nonthermal Effect on Sperm Quality