Vitamina A se g?se?te în organism sub 3 forme: retinol, store retinal ?i acid retinoic. Retinolul se g?se?te în alimentele de origine animal?, iar carotenii (care sunt precursori ai vitaminei A) sunt r?spândi?i în lumea vegetal?. β-carotenul este forma cea mai activă de provitamină A.
Rolurile vitaminei A:
- la nivel ocular: asigură percepţia luminii, participă la fenomenul de fototransducţie, intră în structura pigmenţilor vizuali (rodopsină şi iodopsină), asigură integritatea structurală şi funcţională a corneei.
- menţine sănătatea tegumentelor şi mucoaselor
- participă la dezvoltarea osoasă
- intervine în spermatogeneză
- β-carotenul are un important rol antioxidant
Surse alimentare
- Surse alimentare de vitamină A (exclusiv în preparate de origine animală): ulei de peşte, ficat, caşcaval, lapte, brânzeturi.
- Surse alimentare de caroteni (produse vegetale): ardei verde, spanac, morcov, tomate, salată, pepene verde.
Necesar zilnic
Necesarul zilnic de vitamină A (DZR = doza zilnică recomandată):
- adulţi 3000-5000 UI
- copii 2000-4000 UI
- gravide 6000 UI
- mame care alăptează 8000 UI. (1 UI = 0,3 μg retinol)