Bursita de șold

Bursita de ?old reprezint? inflama?ia bursei determinat? de uzur?, treatment infec?ie, traumatisme sau procese inflamatorii.

Bursa este un sac cu lichid care ușurează frecarea tendoanelor, ligamentelor și mușchilor de proeminențele osoase. Din punct de vedere histologic, bursita se caracterizează printr-o proliferare a sinoviocitelor și creșterea producției de colagen și fibrină.

Cauze

Bursita de șold poate apărea mai frecvent la:

  • sportivi care aleargă foarte mult (fortbaliști, atleți), dansatorii de balet și bicicliști (bursită de uzură)
  • persoanele care cad și se lovesc la șold (bursită traumatică)
  • pacienți care au suferit intervenții chirurgicale pentru fractură de șold sau protezare de șold (bursită post-chirurgicală)
  • boli inflamatorii sistemice – artrită reumatoidă, spondilartropatii sero-negative (spondilită anchilozantă, artrită psoriazică), gută, sclerodermie, lupus eritematos sistemic
  • persoanele cu calcificări tendinoase, osteofite, inegalitate de membre inferioare

Semne și simptome

Bursita este cea mai frecventă cauză de durere de șold.

Durerea de șold din bursită este o durere severă la nivelul feței laterale a coapsei (bursita trohanteriană) sau zonei fesei (bursita ischială) care se accentuează noaptea, la ridicarea în picioare după ședere prelungită, după urcarea scărilor sau șezut pe vine, sau la decubit lateral pe partea bolnavă.

Durerea este însoțită de alte semne inflamatorii – sensibilitate la nivelul proeminenței osoase a femurului (trohanterul mare), tumefacție, limitarea mișcărilor, căldură locală, eritem.

Atunci când este de cauză infecțioasă (stafilococ, mycobacterii, fungi) – bursită septică – poate fi însoțită de celulită la nivelul feței laterale a coapsei.

Diagnostic

Diagnosticul se pune în principal pe baza examenului clinic. Radiografia de șold se efectuează pentru excluderea unei artrite sau artroze. Uneori poate fi necesar și IRM pentru clarificarea diagnosticului.

Probe de sânge (hemogramă, VSH, proteină C reactivă, fibrinogen, factor reumatoid, anticorpi anti-nucleari) și analiza lichidului sinovial sunt utile pentru diagnosticul diferențial.

Tratament

  • repaus parțial cu evitarea mișcărilor care generează durere
  • antiinflamatoare nesteroidiene
  • aplicații locale cu gheață
  • injectare intrabursală de cortizon sau anestezice locale
  • puncție cu drenarea lichidului (rareori necesară)

Remisiunea simptomatologiei apare în general în decurs de 4-6 săptămâni. Recuperarea trebuie făcută gradual, prin terapie fizicală și exerciții de stretching.

Recurența bursitei poate apărea la cei care nu au respectat repausul până la dispariția inflamației și la cei care reiau activitatea brusc.

Tratamentul chirurgical este foarte rar necesar; fie printr-o mică incizie, fie artroscopic, se realizează excizia bursei (bursectomie). Pacientul își poate relua mersul fără sprijin în câteva zile. Ca și complicații ale tratamentului chirurgical sunt cele legate de anestezie și infecțiile.

Comments  

# Flori 2016-07-04 21:32
Buna seara! Ma confrunt cu aceasta problema de mai bine de trei ani. Am incetcat mai cu antiinflamatoar e, cu fizioterapie si kinetoterapie. Nu am reuait. Axum stau in pat cu pixiorul amortit.
Reply | Reply with quote | Quote
# ciprian 2015-02-25 09:22
Am onoarea sa va salut.,,,aceste simptome le am si eu de o saptamana,cand ma luat criza de sold simteam un junghi fierbinte si nu puteam sa calc bine pe el .d-r de la fizio terapie mi-a zis ca se trage de la coloana ,eu avand in trecut niste intinderi de coloana primul inel cu bazinul,ca diagnostic mi-a pus lombosciatica sold dreapta.mi-a dat tratament injectabil si pastile .Ce pot intelege din asta???
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh