Fototerapie cu pătură pentru icterul neonatal

Icterul fiziologic este icterul care apare la nou-n?scu?i la 2-3 zile de via??, clinic sovaldi în contextul unei hemolize tranzitorii ?i a unui ficat imatur care nu poate procesa bilirubina indirect?.

Acest icter se remite în 1-2 săptămâni, de obicei fără tratament, însă în formele mai severe poate fi necesară fototerapie sau chiar exsanguinotranfuzie. Sigur că în contextului unui icter persistent, cu hiperbilirubinemie mare și eventual alte semne clinice asociate, trebuie luate în considerare și cauze patologice: anemii hemolitice (membranopatii, hemoglobinopatii, enzimopatii, incompatibilitate Rh sau ABO), boli hepatice (hepatite, hiperbilirubinemii congenitale, malformații congenitale hepatobiliare), infecții congenitale, boli genetice de metabolism (ex. galactozemie).

Fototerapia ajută la remisiunea icterului fiziologic prin aceea că transformă bilirubina în fotoizomeri care se excretă mai ușor din organismul nou-născutului. Cel mai adesea se face cu o lampă de fototerapie montată deasupra pătuțului sau incubatorului, nou-născuții fiind lăsați dezbrăcați (cu excepția unui scutec și a unei măști de protecție pentru ochi).

Pentru a scurta perioada de spitalizare, au fost concepute dispozitive de fototerapie care pot fi folosite la domiciliu, însă doar sub supraveghere medicală pentru că există riscul producerii de arsuri. Biliblanket (Datex Ohmeda, GE) este un astfel de dispozitiv care poate fi folosit sub formă de pătură sau vestă, permițând părinților să țină bebelușul în brațe și evitând necesitatea purtării de ochelari protectori.

foto: mrsporter.com

Add comment


Security code
Refresh