Fiecare bacterie produce prin metabolismul s?u diverse substan?e chimice volatile care prin mirosul lor realizeaz? o adev?rat? amprent? pentru identificare.
Unii microbiologi experimentați pot pune diagnosticul pentru unele infecții bacteriene după mirosul produsului patologic sau al culturii, însă acest lucru nu se întâmplă foarte frecvent.
Cercetătorii de la Universitatea Illinois au creat un adevărat nas artificial – un senzor cu 36 pigmenți care își schimbă culoarea la contactul cu diferitele substanțe chimice volatile produse de bacterii. Aceste detector de mirosuri este pus pe capacul plăcii Petri unde se efectuează cultura bacteriei, urmând a se evalua la fiecare 30 minute modificările pigmenților prin scanarea senzorului. Astfel, în doar câteva ore poate fi pus diagnosticul etiologic, față de 24-48 ore cât este necesar pentru creșterea unei bacterii pe mediul de cultură. Într-un studiu publicat în Journal of The American Chemical Society cercetătorii au arătat că senzorul a identificat cu o acuratețe de 98.8% infecțiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA). Dispozitivul poate identifica și rezistența la antibiotice, un factor important pentru decizia terapeutică.