?igara electronic? (e-?igara) este un produs ap?rut de câ?iva ani pe pia?? ca o alternativ? sigur? la fumatul obi?nuit.
Principiul de funcţionare are la bază satisfacerea dependenţei de nicotină, fără inhalarea de substanţe toxice care rezultă în urma arderii unei ţigări obişnuite: astfel, fumătorul poate inhala nicotina dintr-un dispozitiv electronic cu rezervor (cartuş), fără să fie nevoie să inspire şi noxele din fumul de ţigară. E-ţigările nu conţin tutun (care prin ardere eliberează nicotina), ci conţin nicotină în formă lichidă, care este vaporizată pentru a putea fi inhalată de fumător.
Ţigările electronice au fost concepute pentru a semăna cât mai bine cu ţigările obişnuite, având aceeaşi formă ca a celor cu hârtie şi filtru. Pe lângă adicţia de nicotină, fumătorul este dependent şi de obiceiul de a duce ţigara la gură şi de a o ţine în mână, de aceea e-ţigara este superioară plasturilor cu nicotină, satisfăcând şi acest aspect al adicţiei.
După cum este bine ştiut, toxicitatea unei ţigarete nu este dată de nicotină, ci de aproximativ 50 substanţe care se degajă în fumul de ţigară şi care sunt cancerigene – gudroanele (oxizi de azot, dioxid şi monoxid de carbon), cianura de hidrogen, metale grele (arsenic, cadmiu, plumb). Nicotina inhalată în timpul fumatului este responsabilă de dependenţă, însă nu are efecte devastatoare asupra organismului cum au noxele din fum (atenţie! Nicotina în sine este foarte toxică dacă este consumată altfel decât prin ardere şi fumat; cantitatea de nicotină din aproximativ 2 ţigări poate fi letală pentru om dacă este ingerată ca atare).
Deşi în ultima perioadă e-ţigările au fost promovate ca o alternativă sigură la gudroanele din ţigările normale, FDA a emis în 2009 un avertisment cu privire la efectele nocive asupra sănătăţii ale produsului. Problema a apărut după ce producătorii au început să adauge în ţigările electronice diverşi aditivi cu rol aromatizant, pentru a obţine un gust similar cu cel al ţigării clasice. Testarea e-ţigaretelor a relevat faptul că în compoziţia lor există substanţe cu potenţial cancerigen şi toxic, pierzându-se astfel efectul protector faţă de ţigara clasică. Un alt pericol identificat de FDA este că produsul poate încuraja fumatul în rândul tinerilor şi copiilor, prin promovarea ideei că este o metodă sigură şi lipsită de efectele adverse ale ţigaretei clasice şi prin faptul că e-ţigările aromate (cu gust de ciocolată, mentă, gumă de mestecat) se distribuie ca nişte ţigări şi nu ca medicamente. Reţinerile FDA cu privire la siguranţa acestui produs sunt susţinute şi de experţii în sănătate publică la nivel mondial, OMS (Organizația Mondială a Sănătății), CDC (Centers for Disease Control and Prevention, SUA), Societatea Americană de Cancer (ACS) şi American Lung Disease.
FDA a analizat ingredientele din 2 ţigări electronice produse de companii americane. Într-una dintre probe, analizele au relevat prezenţa dietilen-glicolului, folosit ca lichid de răcire (antigel), iar în cealată s-au detectat substanţe carcinogene (inclusiv nitrozamine). FDA a concluzionat că că e-ţigările pot avea probleme de calitate şi siguranţă şi ia în considerare promovarea unei legislaţii care să interzică comercializarea produselor de acest fel fără aprobarea agenţiei. Totodată, pentru că majoritatea sediilor de producţie ale companiilor americane sunt locate în afara ţării (în special în China), FDA a decis să blocheze toate transporturile navale cu ţigări electronice. Producătorii americani au acţionat în justiţie FDA pentru depăşirea competenţelor agenţiei, susţinând ideea că e-ţigara este doar un dispozitiv, nu şi medicament.