Spune-mi ce puls ai ca să-ți spun cât trăiești

Spune-mi ce puls ai ca sa-ti spun cât traiesti – asa ar suna motto-ul privitor la relatia dintre frecventa cardiaca si rata supravietuirii.

Povestea bătăilor inimii

Inima are o rezervă contractilă de circa 3 miliarde de bătăi pe durata întregii vieți: unii "consumă" aceste bătăi mai repede, alții mai lent, în funcție de frecvența bătăilor cordului. Așa se explică de ce un hamster al cărui cord bate de 450 ori/minut trăiește doar 3 ani, iar un individ cu o frecvență cardiacă de 70/minut are o speranță de viață de peste 70 ani. Frecvența cardiacă este expresia necesităților metabolice ale organismului: este mai mare la rozătoare din cauza ratei metabolice crescute și mai mică la un elefant din cauza ratei metabolice scăzute.

Frecvența cardiacă și speranța de viață

Frecvenţa bătăilor inimii este un factor predictor independent pentru cât trăim. Alura ventriculară crescută este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare, și există chiar dovezi din studii clinice care au arătat că frecvența cardiacă de repaus este independent corelată cu mortalitatea generală: astfel, un puls crescut este asociat cu un exces de mortalitate, iar unul scăzut cu o supraviețuire mai bună. Nu este vorba despre frecvența cardiacă la o singură determinare, ci despre un puls constant crescut sau scăzut pentru mai mulți ani la rând. Această regulă este confirmată și de faptul că sportivii de performanță, care sunt hipervagali și au o frecvență cardiacă redusă (uneori în domeniul bradicardiei, adică sub 60 bpm), au o sperață de viață mai bună decât media din populația generală. Un alt argument care sprijină această asociere este faptul că beta-blocantele, medicamente care scad frecvența cardiacă, prelungesc supraviețuirea la pacienții cu insuficiență cardiacă (care au tahicardie prin activarea compensatorie a sistemului simpato-adrenergic). Nu în ultimul rând, relația dintre frecvența cardiacă scăzută și longevitate a fost evidențiată și la alte mamifere: șoarece 670 bpm/2 ani, hamster 450 bpm/3 ani, iepure 205 bpm/9 ani, pisica 150 bpm/15 ani, cal 45 bpm/40 ani, elefant 30/70 ani, balena 20 bpm/80 ani.

Frecvența cardiacă este un parametru ușor de urmărit în timp și poate constitui un marker important de sănătate pe termen lung. Fiecare dintre noi are o rezervă cardiacă de 3 miliarde de bătăi pe durata vieții. Efectuarea de exercițiu fizic regulat, deși produce tahicardie tranzitorie, întreține tonusul vagal și menține frecvența cardiacă bazală la un nivel jos, conservând astfel bătăile cardiace.

Citește care este valoarea normală a pulsului și cum se măsoară pulsul.

Referințe: 1. The relationship between resting HR and all-cause, cardiovascular and cancer mortality, 2. Lifetime heartbeats and longevity in mamals, 3. Is heart rate a prognostic factor for cardiovascular disease?, Dialogues CV Med, 4. JAMA 2011; 306:2579-2587

Comments  

# EDUARD1960_accurate 2020-04-18 03:11
Buna seara, de o perioada de vre-o 6 luni am dureri de cap care dureaza cel putin 12-20 ore si nu trec cu nici un medicament de durere.Trec doar dupa un somn de cel putin 8 ore. Sunt cardiac, cardiopatie ischemica si o stare de anxietate minora, o hipertiroidie pt. care iau eutirox 150 si mai nou si un colesterol mai mare. Pentru inima iau doar concor, dar de doua zile nu am mai luat ca nu mai am . Am o durere de cap in partea stanga la ceafa lipita de ureche de doua zile si nu cedeaza la nimic. Mi-am luat tensiunea si am 125 cu 80 si puls 98 , ce pot sa fac ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Jake 2020-06-12 22:12
durerea de cap poate sa fie: 1. de la circulatia deficitara cu sange a urechilor,2.pro bleme pe coloana vertebrala parte toracica
Reply | Reply with quote | Quote
# Elena 2013-04-06 22:48
Buna ziua! Ma numesc Elena, am 29 de ani, si a fost fumatoare pentru circa 12 ani, fumand in medie 10 tigari/zi (cativa ani am fumat un pachet/zi).
De patru zile am renuntat la fumat si am eliminat cafeaua zilnica cat si cantitatea de cafea bauta, si am observat ca atat tensiunea cat si pulsul mi-au scazut fata de cum erau inainte.
Aveam de regula o tensiune de 10 cu 6 si puls 80-100 - sunt diagnosticata cu tulburare de panica, iar din a treia zi de cand nu mai fumez absolut deloc, tensiunea sta la 9 cu 6 sau 9 cu 5, iar pulsul ziua in jur de 70 si noaptea 60 bpm sau chiar mai scazut , 57.
Ma simt bine, nu am lesinat, sunt activa, insa din cauza tulburarii de panica aceste valori scazute ma sperie ingrozitor.
Intrebarea mea este daca acestea constituie o problema si ar trebui sa consult un cardiolog sau e o reactie normala la renuntarea la fumat si reducerea cafelei, in conditiile in care oricum eram hipotensiva.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-04-13 17:30
Daca tensiunea arteriala scazuta devine simptomatica (aveti ameteli, somnolenta, stare de lesin, durere de cap) ar fi bine sa consultati un medic cardiolog.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh