Priapismul se defineste ca fiind o erectie anormala, here persistenta, buy dureroas?, a penisului. Este o erectie involuntara, care nu are nici o legatura cu stimularea sexuala si nici nu dispare dupa ejaculare.
Priapismul este considerat o urgenta urologica si apare la barbatii de orice vârsta, dar cu un maxim de incidenta la 5-10 ani si 20-50 ani.
Patogenie
Penisul este format din doi corpi cavernosi si un corp spongios. Erectia apare ca urmare a relaxarii musculaturii netede si cresterii debitului arterial în corpul cavernos, care duc la o rigidizare a penisului.
Congestia corpului cavernos împiedica întoarcerea venoasa, sechestrând sângele de la acest nivel. Neurotrensmitatorul implicat este NO (oxid nitric) sintetizat de endoteliu care tapeteaza vasele sangvine din corpul cavernos. Aceste mecanisme au loc atât în cazul unei erectii normale cât si în cazul celei anormale. Fiziopatologia priapismului consta în lipsa mecanismului de detumescenta ca urmare a unui debit arterial crescut, sau mai frecvent, ca urmare a scaderii întoarcerii venoase. Astfel, exista doua tipuri de priapism: ischemic si nonischemic.
Priapismul ischemic, care este de departe cel mai frecvent tip întâlnit, este cauzat de lipsa mecanismului de detumescenta datorita:
> unei eliberari masive de neurotransmitatori;
> blocarii venulelor de drenaj (exemplu: leucemii);
> datorita unei relaxari prelungite a musculaturii netede a corpului cavernos (cel mai probabil, datorita utilizarii de relaxanti musculari exogeni, ca de exemplu injectarea intracavernoasa de PG E1).
Priapismul ischemic prelungit determina un status ischemic dureros, care poate cauza fibroza musculaturii netede a corpului cavernos si tromboza arteriala cavernoasa. Priapismul care dureaza mai mult de 24 de ore, frecvent, se asociaza cu impotenta permanenta.
Priapismul nonischemic apare datorita unei dereglari a debitului arterial ca urmare a unei fistule între artera cavernoasa si corpul cavernos.
Cauze
Priapismul ischemic:
> stari de hipercoagulabilitate sau trombembolice: policitemia, talasemia, vasculite, tromboembolism.
> boli neurogenice: compresia maduvei spinarii.
> boli neoplazice: cancerul de prostata sau de vezica urinara, leucemia, carcinomul renal, melanomul.
> medicamentos: medicamente antihipertensive (guanetidina, hidralazina, prazosin, calciu blocante), anticoagulante (heparina, warfarina), hormoni (tamoxifen, testosteron).
Priapismul nonischemic:
> traumatisme ale aparatului genito-urinar.
> cocaina.
De multe ori priapismul este idiopatic.
Clinic: simptome
Priapismul ischemic, spre deosebire de cel nonischemic, este dureros iar persoana respectiva este inactiva din punct de vedere sexual.
Semne la examenul obiectiv
Priapismul ischemic: erectie rigida, corp cavernos ischemic fara semne de traumatism.
Priapismul nonischemic: debit arterial adecvat, corp cavernos bine oxigenat, putem observa semne de traumatism.
Diagnostic paraclinic
> analize sangvine
> ultrasonografie duplex Doppler peniana pentru a identifica sau localiza o posibila fistula
> angiografie pelvica pentru a confirma prezenta unei fistule
> CT scan pentru depistarea eventualelor metastaze, daca etiologia este neoplazica
Tratament
Tratamentul priapismului ischemic este diferit de cel nonischemic, de cele mai multe ori cel din urma necesitând interventie chirurgicala. Tratamentul de electie pentru priapismul ischemic este administrarea intracavernoasa de fenilefrina, datorita efectului puternic alfa agonist cu mai putina activitate beta. Urmatorul pas consta în aspiratia corpului cavernos urmat de irigare salina si daca este necesar administrarea de agonisti alfa adrenergici.
Complicatii
Disfunctie erectila, impotenta, infectii.