Prevenirea sincopei vasovagale: apă sau pacing?

Sincopa vasovagal? (neurocardiogen?) este cea mai frecvent? form? de sincop? ?i apare în condi?ii de stress psihoemo?ional sau la ridicarea în picioare.

Mecanismul prin care apare sincopa vasovagală este o hiperreactivitate parasimpatică (vagală) și o hipotonie simpatică apărută ca urmare a unei solicitări adrenergice bruște – ceea ce duce la bradicardie și hipotensiune. Acest răspuns cardioinhibitor și vasodepresor este declanșat pe calea unui circuit neurovascular ai cărui factori triggeri sunt mecanoreceptorii din ventriculul stâng sau stimularea simpatoadrenergică. Revenirea din sincopă apare de obicei spontan, deoarece pierderea posturii duce pacientul în clinostatism, poziție în care crește întoarcerea venoasă și se amorsează mecanoreceptorii ventriculari (manipularea întoarcerii venoase prin ridicarea picioarelor are chiar rol terapeutic în sincopă). Sigur că etichetarea unei sincope ca fiind vasovagală trebuie să fie precedată de excluderea altor cauze cardiace sau non-cardiace de sincopă, care pot avea un prognostic mai grav.

La pacienții cu sincope vasovagale repetate, pe lângă tratamentul farmacologic (fludrocortizon, midrodrină) se recomandă și implantarea unui pacemaker. Pacingul este o metodă foarte bună de prevenire a sincopelor, dar și foarte costisitoare. Și de ce să nu facem prevenție mai ieftină și lafel de eficientă? Cu ce? Cu apă.

Un studiu publicat în Circulation arată că ingestia de apă crește tolerabilitatea ortostatismului și poate constitui o metodă eficientă de profilaxie împotriva sincopei vaso-vagale. Efectul benefic al consumului de apă este mediat de creșterea rezistenței vasculare periferice.

Și uite-așa banala apa poate deveni egalul unei proceduri de câteva mii de euro.

Comments  

# Dan Radulescu 2017-12-16 02:16
Interesant și binevenit acest articol, dar, de aproape 3 ani ,!in fiecare luna, la aceiași zi, simptomul se repeta, Chia și de 3 ori intr-o zi...doctorii de la urgentă au decis rapid un pacemaker , dar surpriza, simptomele au continuat nestingherite cu aceiași regularitate și alta surpriza mare, pacemakerul nu înregistrează nimic, nici un episod. Cu toate ca este verificat la 6 luni...
Am înțeles , de pe internet ( devenit specialist) ca trebuie sa trăiesc cu aceasta ..simptome ..

Mulțumesc pentru articol, foarte documentat și stau la dispoziție pentru o eventuala continuare a subiectului
Cu respect
Dan Radulescu, Clearwater, Florida USA
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh