Premiul Nobel pentru Medicină 2013

Premiul Nobel pentru Medicin? ?i Fiziologie 2013 este împ?r?it de americanii James E. Rothman ?i Randy W. Schekman ?i germanul Thomas C. Südhof pentru descoperirile lor privind reglarea traficului intracelular, cure un sistem major de transport în celulele noastre.

Cei 3 cercetători au descifrat modul în care celulele noastre își organizează sistemul de transport astfel că fiecare moleculă este transportată în interiorul celulei la momentul și la locul potrivit.

Fiecare celulă este o adevărată "uzină" care produce și exportă molecule (proteine, hormoni, etc). Odată sintetizate în interiorul celulei, aceste molecule sunt încorporate în mici "pachete" numite vezicule, care sunt direcționate de sistemul de trafic intracelular. Laureații premiului Nobel 2013 au descoperit principiile care guvernează modul în care aceste vezicule sunt dirijate în interiorul celulei. Anomalii ale sistemului de trafic al veziculelor pot contribui la dezvoltarea unor boli neurologice, imunologice sau metabolice.

Add comment


Security code
Refresh