Celulele stem au 2 propriet??i principale: cea de auto-regenerare ?i cea de diferen?iere în mai multe tipuri celulare.
Pentru celule stem multipotente (care pot da naștere mai multor populații celulare, dar aparținând aceluiași sistem – cum sunt cele hematopoetice, neurale sau mezenchimale) s-a constatat că pot depăși această barieră de linie celulară și pot da naștere unor tipuri celulare specifice altor sisteme: spre exemplu, celulele stem hematopoetice pot da naștere, în anumite condiții, la celule musculare sau hepatice. Această proprietate este numită plasticitate sau transdiferențiere și este actualmente controversată în lumea științifică.
Cultura in vitro a celulelor stem pe anumite medii de creștere sau transplantarea lor într-un alt organ decât cel din care au fost prelevate poate duce la apariția de precursori cu fenotip morfologic și funcțional identic cu cel al celulelor stem rezidente. Fenomenul de transdiferențiere presupune de fapt o reprogramare a celulelor stem adulte în celule pluripotente (pe care cercetările recente o pun pe seama existentei unor celule pluripotente dormante în țesuturile adulte, celule numite VSEL, very small embryonic like).
Până în momentul de față s-a reușit transdiferențierea între mai multe tipuri de celule stem (epiteliale, neurale, hematopoetice, mezenchimale) însă nu există un consens privind plasticitatea celulelor stem adulte.
Fenomenul de transdiferențiere are un potențial mare în terapiile de regenerare tisulară.
Referințe: Adult stem cell plasticity: Fact or Artifact?