Pericardita uscatã este o inflamatie acutã pericardicã caracterizatã prin aparitia de depozite fibrinoase între foitele pericardului, sildenafil cu o cantitate normalã de lichid.
ETIOLOGIE
> infectioasã (viralã - coxackie, echovirusuri, adenovirusuri, bacterianã - TBC, pneumococ, Stafilococ, Streptococ, parazitarã, fungicã)
> neoplasme metastazate (cancer bronhopulmonar sau limfoame)
> boli imune (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidã, panarterita nodoasã, sclerodermie)
> post IMA
> insuficientã renalã cronicã cu uremie
> medicamentoasã (procainamidã, izoniazidã, minoxidil, doxorubicinã, dihidralazinã)
CLINIC
Datoritã cauzei frecvent virale, tabloul specific de pericarditã poate fi mascat de simptome prodromale (tahipnee, subfebrã/febrã, astenie, mialgii).
> durere pericardicã, intensã, cu sediu precordial sau retrosternal, poate iradia supraclavicular, laterocervical sau epigastric, se exacerbeazã la inspir profund, tuse si decubit dorsal, are caracter opresiv (rar constrictiv). Durerea pericardicã preteazã la diagnostic diferential cu cea din sindroamele coronariene acute (SCA): durerea din SCA nu se modificã cu pozitia, este limitatã - fatã de cea pericardicã care dureazã ore sau zile, nu se modificã cu respiratia; de asemenea, durerea pericardicã nu este influentatã de efort si nu cedeazã la nitroglicerinã administratã sublingual.
> dispnee, cu limitarea antalgicã a miscãrilor respiratorii (disparitia durerii si înlocuirea sa cu dispnee semnificã acumularea de lichid în pericard si trecerea la faza de pericarditã lichidianã)
EXAMEN OBIECTIV
> inspectia, palparea si percutia pot fi normale.
> auscultatia relevã frecãturã pericardicã (zgomot supraadãugat cu 3 componente - sistolicã, protodiastolicã si telediastolicã - pasager, dispare si poate reapãrea, este audibil pe toatã aria precordialã, maximal la apex sau în plin stern).
DIAGNOSTIC PARACLINIC
> EKG: apar modificãri de fazã terminalã (ST-T) cu caracter evolutiv:
i) la câteva ore de la debutul durerii - supradenivelare ST în toate derivatiile (cu exceptia aVR, V1), concavã superior, cu undã T pozitivã, fãrã imagine în oglindã (diagnostic diferential cu IMA).
ii) dupã 2-3 zile de evolutie - segmentul ST devine izoelectric si unda R rãmâne de amplitudine normalã.
iii) ulterior se negativeazã unda T.
iv) la 3-4 sãptãmâni de la debut EKG se normalizeazã sau persistã unele modificãri de fazã terminalã (undã T aplatizatã sau inversatã).
Totodatã, pe EKG apare subdenivelare de segment PQ/PR, datoritã implicãrii pericardului din zona atrialã.
> ecografia cardiacã: este inutilã în pericardita uscatã; poate evidentia un pericard îngrosat.
> analize sangvine: sugereazã un proces biologic inflamator (fibrinogen, proteinã C reactivã si VSH crescute, leucocitozã)
COMPLICATII
> pericardita lichidianã
> pericardita constrictivã (dacã vindecarea se face cu sechele)
> recidiva
TRATAMENT
Se administreazã antiinflamatorii: indometacinã (25-75 mg de 3 ori/zi), aspirinã si în cazurile cu recidive frecvente - colchicinã (2-4 mg/zi).