Perfuzia cu glucoză în etilismul acut

Aproape zilnic în departamentele de urgen?? se întâlne?te câte un caz de intoxica?ie acut? cu etanol.

Este vorba fie despre consumatori ocazionali care au făcut un exces, fie despre consumatori cronici care ajung la spital aproape în comă etanolică. La aceștia, trebuie să ne așteptăm la o serie de deficiențe nutriționale (hipoglicemie, carență proteică, deficit de tiamină și folat) și tulburări metabolice (hiperlipemie, steatoză hepatică, gută, pancreatită cronică).

Hipoglicemia este cea care trebuie corectată rapid, printr-o perfuzie de glucoză la care se adaugă obligatoriu vitamina B1 (tiamină). Recomandarea este de administrare a tiaminei înainte sau concomitent cu perfuzia de glucoză. De ce vitamina B1? Pentru că aceasta este deficitară la alcoolici (aport și absorbție scăzute, consum de către acetaldehid-dehidrogenază în procesul de metabolizare a alcoolului) și pentru că este necesară pentru procesarea glucozei administrate.

Administrarea de glucoză fără tiamină poate duce la acidoză lactică, comă hiperosmolară, encefalopatie Wernicke-Korsakoff și deces. Acumularea de acid lactic apare deoarece tiamina este cofactor pentru enzima piruvat-dehidrogenază iar absența vitaminei face ca enzima să nu mai funcționeze – în consecință piruvatul nu se poate transforma în acetilCoA pentru a furniza energie, ci se acumulează și este convertit sub acțiunea LDH la lactat. De menționat că perfuzia cu glucoză nu „trezește” mai repede pacientul, fructoza fiind singura care s-a dovedit a scădea concentrația de etanol din sânge.

Asocierea glucoză cu tiamină la care se mai adaugă și naloxonă este obligatorie la orice pacient cu stare de conștiență alterată sau comă de cauză necunoscută.

Add comment


Security code
Refresh