Orlistat (Xenical, Alli), asociat cu risc hepatotoxic

Medicamentul pentru sl?bit orlistat (Xenical, clinic salve Alli) va fi etichetat cu risc de afectare hepatic?, dup? raportarea câtorva cazuri de hepatit? în SUA ?i UE, încadrate în scor de severitate 4 (ce necesit? spitalizare) sau 5 (care duc la deces sau necesit? transplant hepatic) pe scara DILINSS (Drug Induced Liver Injury Network scoring system).

Conform FDA, myfastweightloss.net de reglementare a medicamentelor din SUA , riscul hepatotoxic este neglijabil având în vedere că din cei 40 milioane de pacienți care iau orlistat, doar câteva zeci au dezvoltat ca reacție adversă citoliză hepatică severă. Specialiștii au precizat că nu se poate formula o recomandare de monitorizare periodică a enzimelor hepatice (transaminaze) la pacienții aflați sub tratament cu orlistat, pentru că nu are valoare predictivă pentru riscul de a dezvolta hepatită acută. Până acum nu a fost identificat niciun subgrup de pacienți care ar avea un risc crescut de afectare hepatică. Pacienții trebuie sfătuiți să se prezinte de urgență la medic dacă dezvoltă icter, prurit generalizat sau urini închise la culoare.

Orlistat a fost pus pe piață în 1999 și este actualmente disponibil în peste 100 țări. El acționează prin blocarea lipazelor de la nivelul tubului digestiv, împiedicând absorbția grăsimilor din alimentație; în absența aportului de lipide alimentare, organismul va mobiliza grăsimile din depozite (țesut adipos), acesta fiind mecanismul prin care orlistat elimină excesul ponderal. Medicamentul se administrează în doze de 120 mg de 3 ori/zi, în timpul meselor. Pentru obținerea scăderii ponderale, tratamentul cu orlistat trebuie acompaniat de un regim hipocaloric. Durata tratamentului poate fi de până la 2 ani. Orlistat este contraindicat în caz de alergie cunoscută la produs, sindroame de malabsorbție cronică, sindroame colestatice, tulburări hepatice sau pancreatice severe și la copiii sub 12 ani. Principalele reacții adverse sunt legate de acțiunea locală asupra tubului digestiv și apar în special după mesele cu conținut bogat în lipide: senzație imperioasă de defecație, flatulență, scaune grase sau uleioase (steatoree). Deoarece orlistat actionează doar prin blocarea absorbției lipidelor, nu este necesară administrarea lui în cazul unei mese care nu conține grăsimi (ex. friptură de piept de pui). Medicamentul este disponibil în farmacii fără prescripție medicală.

Add comment


Security code
Refresh