Metformin, asociat cu deficit de vitamină B12

Diabeticii care iau metformin? (Siofor) pe termen lung ar trebui s?-?i dozeze periodic concentra?ia seric? de vitamin? B12, sovaldi pentru a vedea dac? dezvolt? deficit vitaminic, conform unui nou raport ap?rut în edi?ia din 21 mai a BMJ.

Deficitul de vitamină B12 se manifestă prin astenie fizică marcată, scăderea performanțelor intelectuale, anemie megaloblastică și neuropatie periferică. Simptomele carenței de B12 pot fi adesea confundate cu manifestări ale diabetului zaharat sau îmbătrânirii, ceea ce întârzie diagnosticul corect.

Cercetătorii olandezi au studiat 390 pacienți cu diabet zaharat tip 2, care au fost randomizați fie pe tratament cu metformină (196 pacienți) fie pe placebo (194 pacienți), în 3 prize zilnice timp de cel puțin 4 ani. Subiecții tratați cu metformină au avut o reducere cu 19% a metformin-online.com de vitamină B12 comparativ cu cei din grupul de control, la care s-au constatat modificări minime.

Pe lângă deficitul de vitamină B12, metforminul poate produce și tulburări de absorbție a acidului folic, un alt biocatalizator implicat în eritropoeză.

Metformina (dimetilbiguanida) este un antidiabetic oral ce face parte din clasa biguanidelor. Pe lângă efectul antihiperglicemiant, metformina scade și riscul cardiovascular, ameliorează profilul lipidic și excesul ponderal. Ca efecte adverse, metformina poate da greață, vărsături, balonare, diaree, amețeală, diaree, acidoză lactică. Este contraindicat în sarcină și alăptare, în insuficiența cardiacă congestivă, insuficiență renală sau hepatică. Tratamentul cu metformin (Siofor) se începe cu doze mici, după care se crește progresiv, în funcție de valorile glicemiei, până la 3g/zi.

sursa

Add comment


Security code
Refresh