Motilium (domperidonă), alertă privind riscul de reacții adverse cardiace

Motilium (domperidonă), un medicament prescris frecvent pentru sindroamele dispeptice emetizante și boala de reflux gastroesofagian, a primit o alertă din partea EMA (European Medicines Agency's) privind riscul de reacții adverse cardiace (prelungirea QT și aritmii).

Forma injectabilă a domperidonei a fost retrasă în 1985 tocmai din cauza acestor efecte adverse. Domperidona acționează prin blocarea receptorilor dopaminergici de la nivelul tractului gastrointestinal și din aria postrema din creier (responsabilă de declanșarea emezei). Medicamentul este indicat ca antiemetic pentru tratamentul greței și vărsăturilor, prokinetic în boala de reflux gastroesofagian sau gastropareza diabetică, precum și pentru favorizarea lactației prin creșterea eliberării de prolactină.

În recomandarea EMA se menționează că medicamentul poate fi în continuare prescris în doze mici și pentru durate scurte de timp (10 mg de 3 ori/zi, 7 zile, pentru adulți și adolescenți peste 35 kg), condiții în care beneficiile depășesc riscurile. Pentru copii și adolescenți sub 35 kg, doza orală trebuie limitată la 0.25 mg/kg de 3 ori/zi. Motilium nu trebuie utilizat la pacienții cu insuficiență hepatică moderat-severă, la cei cu tulburări de ritm cardiac preexistente sau cu risc pentru a dezvolta aritmii. Totodată, medicamentul nu mai trebuie folosit pentru tratamentul balonării sau pirozisului.  

În SUA, agenția reglatoare (FDA, Food and Drug Administration) nu a aprobat domperidona pentru nicio indicație. 

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • am 2 spline accesorii de 24,5x14 cm si 13x14cmce trebuie sa fac ? Nu doare ,am ...

  Read more...

   
 • Bună ziua Am fost diagnosticat cu sarcoidoza pulmonara, boala va necesita mult ...

  Read more...

   
 • AntiHBs Ag >150 UI Anti HBcor sumar -pozitiv Spuneti- mi vă rog cât de grav este?

  Read more...

   
 • Buna ziua, T4 free - 22.63 (8.9-17.2) Tsh 2.32 (0.3-4.5) ATPO 79.51 (

  Read more...

   
 • Buna ziua in urma unor analize am urmatoarele rezultate: Bilirubina directa 0.24 ...

  Read more...