Motilium (domperidonă), alertă privind riscul de reacții adverse cardiace

Motilium (domperidonă), un medicament prescris frecvent pentru sindroamele dispeptice emetizante și boala de reflux gastroesofagian, a primit o alertă din partea EMA (European Medicines Agency's) privind riscul de reacții adverse cardiace (prelungirea QT și aritmii).

Forma injectabilă a domperidonei a fost retrasă în 1985 tocmai din cauza acestor efecte adverse. Domperidona acționează prin blocarea receptorilor dopaminergici de la nivelul tractului gastrointestinal și din aria postrema din creier (responsabilă de declanșarea emezei). Medicamentul este indicat ca antiemetic pentru tratamentul greței și vărsăturilor, prokinetic în boala de reflux gastroesofagian sau gastropareza diabetică, precum și pentru favorizarea lactației prin creșterea eliberării de prolactină.

În recomandarea EMA se menționează că medicamentul poate fi în continuare prescris în doze mici și pentru durate scurte de timp (10 mg de 3 ori/zi, 7 zile, pentru adulți și adolescenți peste 35 kg), condiții în care beneficiile depășesc riscurile. Pentru copii și adolescenți sub 35 kg, doza orală trebuie limitată la 0.25 mg/kg de 3 ori/zi. Motilium nu trebuie utilizat la pacienții cu insuficiență hepatică moderat-severă, la cei cu tulburări de ritm cardiac preexistente sau cu risc pentru a dezvolta aritmii. Totodată, medicamentul nu mai trebuie folosit pentru tratamentul balonării sau pirozisului.  

În SUA, agenția reglatoare (FDA, Food and Drug Administration) nu a aprobat domperidona pentru nicio indicație. 

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Evitare unghii incarnate: 1) Nu se poarta incaltamainte ascutita/stramta 2) Inainte ...

  Read more...

   
 • Faceti o testare de boala celiaca, se poate asocia cu tiroidita autoimuina si ...

  Read more...

   
 • Util articolul.

  Read more...

   
 • ibuprofen tablete este periculos in folosinta lunga durata?

  Read more...

   
 • Salut cu oxidant de par ai rezolvat? Numai asta imi da cand scriu oxidant pe ...

  Read more...