Metode de screening în cancer

Primele 3 cauze de deces prin cancer sunt cancerul de sân, try cancerul colorectal si cancerul cervical la femei si cancerul pulmonar, cancerul de prostata si cancerul colorectal la barbati.

Daca pentru cancerul pulmonar nu exista înca o metoda de screening (însa preventia primara este esentiala în acest tip de cancer – evitarea fumatului ar reduce incidenta cu 90%), pentru cancerul mamar, cervical si colorectal eficienta screeningului a fost bine documentata.

Referitor la cancerul de col uterin, România se afla pe primul loc în Europa în ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin aceasta afectiune. Un program de depistare precoce a leziunilor cervicale ar putea reduce mortalitatea cu 90%. Screeningul în cancerul cervical se face prin control ginecologic anual si prin efectuarea testului Babes-Papanicolau la 1-2 ani (testarea se începe la cel mult 3 ani de la începerea vietii sexuale sau la vârsta de 21 ani si nu se întrerupe mai devreme de 65 ani; în cazul mai multor rezultate negative consecutive, testarea va fi recomandata la interval de 2-3 ani).

În cazul cancerului de sân, screeningul se face prin autoexaminare lunara (reduce mortalitatea cu 10-15%), examen clinic anual al sânilor (reduce mortalitatea cu 20-25%) si mamografie la 1-2 ani dupa vârsta de 40 ani (reduce mortalitatea cu 30-35%; sub aceasta vârsta se recomanda efectuarea unei ecografii mamare în cazul suspicionarii unor leziuni la nivelul glandei mamare).

Screeningul în cancerul colorectal se face prin efectuarea testului sângerarilor oculte în scaun (hemocult) la interval de 1-2 ani dupa 50 ani, tuseu rectal anual dupa vârsta de 40 ani si colonoscopie la 3-5 ani în populatia generala peste 50 ani. Pentru pacientii cu risc crescut de cancer colorectal (boli inflamatorii intestinale - rectocolitã ulcerohemoragicã/boalã Crohn, polipoza familiala) supravegherea colonoscopica se recomanda la interval de 6 luni –1 an.

 

Add comment


Security code
Refresh