Metode alternative în tratamentul gripei și infecțiilor respiratorii

Gripa si infectiile acute de cai respiratorii superioare (IACRS), check precum si afectiunile asemanatoare gripei, sunt numite în termeni populari ca raceli. Acestea au incidenta maxima în sezonul rece. Infectiile cu virusurile care dau aceste boli nu au un tratament medicamentos specific (antibioticele nu au nicio eficacitate asupra virusurilor), acesta fiind mai mult simptomatic, de aceea vom aborda subiectul terapiilor alternative (naturiste, homeopate etc.) împreuna cu suportul lor stiintific.

SOMNUL si LICHIDELE

"Beti cel putin doi litrii de lichide pe zi" este un sfat pe care îl auzim deseori dar care are un substrat de bun simt. Deshidratarea poate usca suprafata mucoasei respiratorii, astfel facilitând invazia virusurilor pe aici, iar pe de alta parte excesul de lichide determina folosirea mai frecventa a toaletei, deci promoveaza spalatul pe mâini mai des.

"Dormiti cel putin 8 ore pe noapte" este un alt sfat dat pe care multi îl ignora din diferite motive, mai mult sau mai putin serioase. Privarea de somn este asociata cu dezechilibre imunologice [1]. Studii au demonstrat faptul ca privarea de somn a unor adulti sanatosi duce la cresterea atât a markerilor proinflamatori cât si a celor antiinflamatori [2]. Alt studiu a demonstrat faptul ca privarea de somn reduce eficacitatea vaccinului gripal, în studiu titrul anticorpilor era redus la jumatate în cazul celor care au dormit doar 4 ore pe noapte timp de 4 nopti [3]. De aceea somnul complet este esential pe timpul sezonului rece.

VITAMINELE si MINERALELE

Vitamina C (acidul ascorbic) este asociata ca fiind vitamina ce protejeaza împotriva racelii. Într-o analiza sistematica a 30 de studii clinice randomizate ce implica mai mult de 11,000 de adulti s-a ajuns la concluzia ca suplimentarea în scop profilactic cu vitamina C (200 mg pe zi) nu s-a dovedit eficace în prevenirea IACRS.

Pe de alta parte, analiza unui subgrup de 642 de adulti foarte sanatosi implicati în activitati fizice foarte solicitante (alergatori de maraton, schiori) a aratat o scadere cu 50% a riscului de a rãci printre cei ce au luat suplimente cu vitamina C  [4]. În cele 30 de studii ce au analizat impactul suplimentelor cu vitamina C în scop profilactic, pe durata simptomelor ale IACRS, vitamina C a redus durata racelii (cu 8% la adulti si 14% la copii).

Efectele secundare ale vitaminei C în doze mari (între 3 si 6g) includ diareea si indigestie.

Vitamina D este foarte cunoscuta pentru efectele sale asupra sanatatii oaselor, dar are efecte reglatoare asupra sistemului imun, stimulând imunitatea înnascuta si moderând inflamatia.

Studiile arata o relatie inversa între nivelurile vitaminei D si incidenta IACRS [5], precum si un risc mai ridicat pentru boli respiratorii inferioare la cei cu niveluri scazute de vitamina D [6]. Se cunoaste de asemenea asocierea dintre rahitism si riscul pentru infectii respiratorii grave [7], dar si dintre deficitul de vitamina D si riscul crescut pentru gripa [8].

Totusi studiile ce au analizat suplimentarea cu vitamina D au rezultate diferite. Efectele secundare ale suplimentarii cu vitamina D sunt rare, iar în lipsa rezultatelor unor studii mai aprofundate, sfatul este de a evita deficitul de vitamina D.

Zincul joaca un rol important în functionarea sistemului imun. Zincul este un component structural al multor enzime si este folosit ca semnal intracelular între celulele imune [9]. Teoretic, activitatea tuturor celulelor imune este modulata de zinc, iar deficitul de zinc duce atât la afectarea imunitatii umorale, cât si a celei celulare si creste astfel riscul de infectii.

Deficitul de zinc duce la cresterea incidentei si gravitatii pneumoniei [10], iar suplimentele cu zinc reduc incidenta pneumoniei la copii [11], dar si a infectiilor respiratorii inferioare [12].

Studiile ce au analizat eficacitatea zincului în IACRS si în gripa au rezultate diferite. Totusi se pare ca tabletele cu zinc amelioreaza simptomele acestor boli, produsele analizate fiind glicina gluconat de zinc (ce poate da ca reactii adverse gust metalic, greata si indigestie) si acetatul de zinc. Produsele homeopate cu zinc sunt sigure, însa nu exista studii care sa le ateste eficacitatea. Sprayurile nazale sau tampoanele cu zinc pot duce la pierderea simtului mirosului si nu sunt indicate.

PRODUSELE NATURISTE (din plante)

Andrographis paniculata este o planta folosita în medicina traditionala din India. Multe studii îi sustin beneficiile terapeutice, mai ales daca terapia a fost începuta prompt [13]. S-a gasit si o asociere pozitiva între andrographis si eleutherococcus ginseng ( Kan Jang suedez) [14]. Aceste suplimente sunt bine tolerate, însa anafilaxia poate aparea.

Echinacea purpurea poate fi folosita pentru prevenirea si tratarea IACRS. Rezultatul unei metaanalize pe 14 studii controlate este ca, luata în scop profilactic, echinacea scade sansele de a raci cu 58% si scade durata racelii cu 1,4 zile [15]. Si o revizie Cochrane a ajuns la concluzia ca e mai eficace fata de placebo, dar este nevoie de studii mai riguroase [16], iar un studiu mare pe copii a aratat ca poate preveni racelile în sezonul rece [17].

În vitro echinaceea a demonstrat activitate antivirala directa, dar si inhibarea producerii de citokine proinflamatorii induse de virusurile influenza [18]. În majoritatea studiilor echinacea a fost tolerata bine, dar alergiile si rashul cutanat sunt posibile.

Rezultatele pozitive au fost obtinute cu Echinacea Madaus (Madaus GmbH, Köln, Germania) ce foloseste partile aeriene ale speciilor de E purpurea.

Sambucus nigra sau socul negru, mai precis sucul de soc negru, este folosit pentru a trata IACRS sau gripa. În vitro acesta se leaga de virusul influenza H1N1 si previne infectia cu acesta [19]. Studii din Israel si Norvegia sugereaza ca extractul de soc negru (1-4 lingurite timp de 3-4 zile pentru adulti) scurteaza durata simptomelor gripei în timp ce creste nivelurile de anticorpi împotriva virusului [20].

Usturoiul (Allium sativum) si-a dovedit efectul în a reduce semnificativ incidenta racelii într-un studiu de calitate, în care s-au folosit 180 mg de allicin timp de 12 saptamâni [21]. Studii clinice randomizate nu s-au facut pentru a verifica eficacitatea în tratamentul IACRS sau în prevenirea si tratarea gripei.

Ginsengul în medicina traditionala este folosit de catre bolnavii în varsta, dar studiile clinice randomizate demonstreaza eficacitatea acestuia si în cazul adultilor sanatosi. Administrat zilnic timp de 4 luni un supliment cu Panax Quinquefolium reduce incidenta (cu 25%) si durata (cu aproximativ 6 zile) a IACRS [22], totusi nu exista studii în care sa fi fost administrat dupa debutul simptomelor sau la copii.

Produsul COLD-fx, ce contine Panax Quinquefolium, a fost aprobat de IOC pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2010 ca un remediu pentru gripa si raceala, deci poate fi folosit de sportivi în acest scop.

În doze mari ginsengul poate provoca hipertensiune si agitatie, dar este sigur in doze adecvate.

Mierea este un remediu folosit mai ales pentru durerile de gât si tuse. Exista un studiu randomizat pe 105 copii în care mierea de hrisca a ameliorat tusea care interfera cu somnul [23]. Din cauza riscului de botulism, copii sub 1 an nu ar trebui sa primeasca miere.

Pelargonium sidoides sau priboiul african este o planta din Africa de Sud folosita de civilizatia Zulu. S-a demonstrat eficacitatea acesteia în a trata simptomele racelii într-un studiu randomizat din 2007. Produsul cel mai folosit Zucol are ca efecte secundare reactii alergice si indigestie [24].

PROBIOTICELE

Probioticele cuprind un grup mare si variat de bacterii care în mod normal populeaza intestinul uman. Acesta au fost studiate intens pentru a gasi efecte terapeutice în afectarile digestive. Mai recent sunt studiate si efectul asupra infectiilor respiratorii.

Rezultatele studiilor variaza. În principiu acestea reduc incidenta, durata si severitatea IACRS si a gripei. Totusi efectele variaza în functie de populatiile studiate si tulpinile folosite în produsele studiate [25], iar prebioticele (ex: fructooligozaharidele cu lant scurt) au efecte diferite asupra recuperarii si rezistente infectiilor virale [26].

Pe populatia pediatrica probioticele reduc severitatea si durata simptomelor, incidenta infectiilor respiratorii si durata recuperarii [27]. De asemnea, copii cu fibroza chistica au avut mai putine exacerbari pulmonare ce necesita spitalizare [28].

Probioticele din mâncare (iaurt, kefir) sau suplimentele sunt sigure în general si sunt bine tolerate de adulti, copii, gravide si chiar si de prematuri [29]. Totusi s-au raportat cazuri de manifestari asemanatoare sepsisului atunci când prebioticele au fost administrate pacientilor compromisi din punct de vedere imunologic [30].

REMEDIILE HOMEOPATE

Remediile homeopate sunt preparate foarte diluate ale substantelor active (de obicei naturale) despre care se crede ca are proprietati vindecatoare. Exista o controversa printre homeopati daca vreun remediu este folositor în prevenirea IACRS sau gripei. Tratamentul depinde de o larga asociere între caracteristici mentale si emotionale precum si simptome fizice, deci nu se poate alege un singur remediu care sa trateze per se raceala sau gripa.

Oscillococcinum este printre cele mai populare produse pentru gripa. O analiza Cochrane din 2006 a ajuns la concluzia ca Oscillococcinum nu este eficace în prevenirea gripei [31].

Remediile homeopate sunt sigure si pot fi tolerate bine.

CONCLUZII

Gripa si infectiile acute ale cailor respiratorii superioare sunt frecvente, precum si remediile naturale si populare folosite ca tratament. Majoritatea remediilor populare nu au fost testate riguros, iar studiile pe populatii diferite nu au rezultate asemanatoare. Igiena adecvata, vaccinarile, odihna destula si aportul de lichide adecvat precum si evitarea deficitelor nutritive sunt masuri foarte bune de preventie.

Echinacea luata în scop profilactic poate reduce riscul IACRS cu 58% la adulti. Usturoiul este si el recomandat în acest scop la fel ca si Ginsengul american, pelargonium si probioticele pentru a preveni si a trata IACRS.

La copii vitamina C si echinacea pot reduce riscul de IACRS prelungite. Cele mai consistente date pentru prevenirea IACRS la copii si adulti sunt de la studiile cu probiotice. Cercetari aditionale sunt necesare pentru a determina dozele optimale si pentru a compara eficacitatea diferitelor combinatii ale diferitelor produse cu sau fara prebiotice. Studiile cu soc negru si andrographis sunt promitatoare.

Precautiile în folosirea unor produse sunt: evitarea mierii pentru copii mai mici de un an din cauza riscului de botulism, evitarea produselor probiotice pentru cei compromisi imun si evitarea spayurilor cu zinc din cauza asocierii cu pierderea mirosului.

Bibliografie

  1. Irwin M. Effects of sleep and sleep loss on immunity and cytokines. Brain Behav Immun. 2002;16:503-512 Abstract
  2. Frey DJ, Fleshner M, Eright KP Jr. The effects of 40 hours of total sleep deprivation on inflammatory markers in healthy young adults. Brain Behav Immun. 2007;21:1050-1057. Abstract
  3. Spiegel K, Sheridan JF, Van Cauter E. Effect of sleep deprivation on response to immunization. JAMA. 2002;288:1471-1472.
  4. Douglas RM, Hemila H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2007:CD000980.
  5. Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA Jr. Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med. 2009;169:384-390. Abstract
  6. Hughes DA, Norton R. Vitamin D and respiratory health. Clin Exp Immunol. 2009;158:20-25. Abstract
  7. Walker VP, Modlin RL. The vitamin D connection to pediatric infections and immune function. Pediatr Res. 2009;15:438-449.
  8. Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006;134:1129-1140. Abstract
  9. Haase H, Rink R. Functional significance of zinc-related signaling pathways in immune cells. Annu Rev Nutr. 2009;29:133-152. Abstract
  10. Meydani SN, Hamer DH. Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly. Am J Clin Nutr. 2007;86:1167-1173. Abstract
  11. Natchu UC, Fataki MR, Fawzi WW. Zinc as an adjunct for childhood pneumonia -- interpreting early results. Nutr Rev. 2008;66:398-405. Abstract
  12. Brown KH, Peerson JM, Baker SK, Hess SY. Preventive zinc supplementation among infants, preschoolers, and older prepubertal children. Food Nutr Bull. 2009;30:S12-S40. Abstract
  13. Coon JT, Ernst E. Andrographis paniculata in the treatment of upper respiratory tract infections: a systematic review of safety and efficacy. Planta Med. 2004;70:293-298. Abstract
  14. Shakhova EG, Spasov AA, Ostrovskii OV, Konovalova IV, Chernikov MV, Mel'nikova GI. Effectiveness of using the drug Kan-Yang in children with acute respiratory viral infection (clinico-functional data) [in Russian]. Vestn Otorinolaringol. 2003;(3):48-50. Abstract
  15. Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007;7:473-480. Abstract
  16. Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007;7:473-480. Abstract
  17. Weber W, Feder-Mengus C, Chiarugi A, et al. Echinacea purpurea for prevention of upper respiratory tract infections in children. J Altern Complement Med. 2005;11:1021-1026. Abstract
  18. Sharma M, Anderson SA, Schoop R, Hudson JB. Induction of multiple pro-inflammatory cytokines by respiratory viruses and reversal by standardized Echinacea, a potent antiviral herbal extract. Antiviral Res. 2009;83:165-170. Abstract
  19. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS. Elderberry flavonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Phytochemistry. 2009;70:1255-1261. Abstract
  20. Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res. 2004;32:132-140. Abstract
  21. Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2009:CD006206.
  22. Predy GN, Goel V, Lovlin R, Donner A, Stitt L, Basu TK. Efficacy of an extract of North American ginseng containing poly-furanosyl-pyranosyl-saccharides for preventing upper respiratory tract infections: a randomized controlled trial. CMAJ. 2005;173:1043-1048. Abstract
  23. Paul IM, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM Jr. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161:1140-1146. Abstract
  24. Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). 2007;3:573-584. Abstract
  25. Kekkonen RA. Lummela N, Karjalainen H, et al. Probiotic intervention has Strain specific anti-inflammatory effects in healthy adults. World J Gastroenterol. 2008;14:2029-2036. Abstract
  26. Irainen L, Kekkonen RA, Kajander K, et al. In school-aged children a combination of galacto-ligosaccharides and Lactobacillus GG increases bifidobacteria more than Lactobacillus GG on its own. Ann Nutr Metab. 2008;52:204-208. Abstract
  27. Leyer GJ, Li S, Mubasher ME, Reifer C, Ouwehand AC. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics. 2009;124:e172-179. Abstract
  28. Bruzzese E, Raia V, Spagnuolo MI, et al. Effect of Lactobacillus GG supplementation on pulmonary exacerbations in patients with cystic fibrosis: a pilot study. Clin Nutr. 2007;26:322-328. Abstractvvvvv
  29. Rouge C, Piloquet H, Butel MJ, et al. Oral supplementation with probiotics in very-low-birth-weight preterm infants: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr.2009;89:1828-1835. Abstract
  30. Rouster-Stevens K, Woods CR, Cannon ML, Cnota J, Shetty AK. Lactobacillus sepsis associated with probiotic therapy. Pediatrics. 2005;115:178-181. Abstract
  31. Vickers AJ, Smith C. Homoeopathic Oscillococcinum for preventing and treating influenza and influenza-like syndromes. Cochrane Database Syst Rev. 2006;3: CD001957.

Add comment


Security code
Refresh