Lamisil (terbinafina) - prospect

Lamisil (terbinafin?) - prospect

Compoziţie: Comprimate (marcate): terbinafină hidroclorică 125 mg (pentru copii), terbinafină hidroclorică 250 mg (pentru adulţi). Cremă 1%: terbinafină hidroclorică 10 mg/1 g cremă, excipienţi: hidroxid de sodiu, benzil alcool, monostearat de sorbitan, cetil palmitat, cetil alcool, stearil alcool, polisorbat 60, isopropil miristat, apă demineralizată.

Formă de prezentare: Cutie cu 14 comprimate conţinând 250 mg terbinafină. Tub cu 15 g cremă 1%.

Acţiune terapeutică: Agent antifungic pentru administrare orală şi topică.

Farmacodinamică: Terbinafina este o alilamină cu spectru larg de acţiune antifungică. În concentraţii mici, terbinafina are efect fungicid asupra dermatofiţilor, ciupercilor şi anumitor fungi dimorfici. Acţiunea împotriva levurilor este fungicidă sau fungistatică, în funcţie de specie. Terbinafina intervine în mod specific în biosinteza sterolului fungic într-o fază precoce. Aceasta duce la o deficienţă de ergosterol şi la o acumulare intracelulară de scualen, având ca rezultat moartea celulei fungice. Terbinafina acţionează prin inhibarea scualen-epoxidazei din membrana celulei fungice. Scualen-epoxidaza nu este legată de sistemul citocrom P-450. Terbinafina nu influenţează metabolismul hormonilor sau al altor medicamente. Administrat oral, medicamentul se concentrează în piele şi unghii la niveluri care asigură acţiunea fungicidă.

Farmacocinetică: Comprimate: o doză orală unică de 250 mg terbinafină duce la concentraţii maxime în plasmă de 0,97 mcg/ml în interval de 2 ore de la administrare. Timpul de înjumătăţire pentru absorbţie este de 0,8 ore, iar pentru distribuţie, de 4,6 ore. Biodisponibilitatea terbinafinei nu este afectată de alimente. Terbinafina se fixează puternic de proteinele plasmatice (99%). Difuzează rapid în derm şi se concentrează în stratum corneum lipofil. Terbinafina este de asemenea secretată în sebum, atingând astfel concentraţii mari în foliculii piloşi, păr şi pielea bogată în sebum. Există, de asemenea, dovezi că terbinafina este distribuită în placa unghială în cursul primelor săptămâni de la începerea tratamentului. Prin biotransformare rezultă metaboliţi fără acţiune antifungică, care sunt excretaţi în cea mai mare parte în urină. Timpul de înjumătăţire pentru eliminare este de 17 ore. Nu există dovezi de acumulare. Nu s-au observat modificări ale farmacocineticii legate de vârstă, dar la pacienţii cu funcţie renală sau hepatică alterată, ritmul eliminării poate fi redus, ducând la nivele sanguine crescute de terbinafină. Cremă: la om, se absoarbe sub 5% din doză după aplicarea locală, absorbţia sistemică este astfel foarte redusă.

Indicaţii: Comprimate: Infecţii fungice ale pielii şi unghiilor produse de dermatofiţi, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis şi Epidermophyton floccosum. Este indicată administrarea orală de Lamisil în tratamentul dermatofitozelor (Tinea corporis, Tinea cruris şi Tinea pedis) şi al infecţiilor pielii produse de genul Candida (ex., Candida albicans), în cazurile în care localizarea, gravitatea sau întinderea infecţiei o impun. Onicomicoze (infecţii fungice ale unghiilor) produse de ciuperci dermatofite. Notă: spre deosebire de forma topică, forma de Lamisil cu administrare orală nu este eficace în pityriasis versicolor. Cremă: Infecţii fungice ale pielii produse de dermatofiţi, cum ar fi Trichophyton (ex. T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis şi Epidermophyton floccosum. Infecţii ale pielii produse de levuri, în special din genul Candida (ex. Candida albicans). Pityriasis (Tinea) versicolor produs de Pityrosporum orbiculare (cunoscut şi ca Malaessezia furfur).

Contraindicaţii: Hipersensibilitate la terbinafină sau la oricare dintre excipienţii conţinuţi în cremă (vezi “Compoziţie“).

Precauţii: Comprimate: Pacienţii cu disfuncţie hepatică preexistentă stabilă sau cu funcţie renală afectată (clearance de creatinină sub 50 ml/min sau creatinină serică peste 300 mcmol/l = 3,5 mg%) trebuie să primească jumătate din doza obişnuită (vezi de asemenea “Efecte adverse“). Cremă: Lamisil cremă este destinat numai uzului extern. Trebuie evitat contactul cu ochii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

Sarcină şi alăptare: Studiile de toxicitate fetală şi de fertilitate la animale nu sugerează nici un efect advers. Deoarece lipseşte experienţa clinică la gravide, Lamisil-ul nu trebuie administrat în timpul sarcinii decât în situaţiile în care beneficiile potenţiale sunt mai importante decât orice risc potenţial. Terbinafina este excretată în laptele matern; de aceea, femeile care primesc tratament oral cu Lamisil nu trebuie să alăpteze. Dacă tratamentul este topic, este improbabil ca micile cantităţi absorbite prin piele să afecteze sugarul.

Reacţii adverse: Comprimate: În general, Lamisil-ul este bine tolerat. Efectele secundare sunt blânde sau moderate şi pasagere. Cele mai comune sunt simptomele gastrointestinale (senzaţie de plenitudine, inapetenţă, greaţă, dureri abdominale uşoare, diaree) sau formele uşoare de reacţii cutanate (erupţii, urticarie). Au fost relatate cazuri izolate de reacţii cutanate severe (ex., sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică). Dacă survine o erupţie cutanată progresivă, tratamentul cu Lamisil trebuie întrerupt. Rareori, Lamisil-ul poate produce tulburări ale funcţiei gustative, care se remit în câteva săptămâni de la întreruperea tratamentului. Au fost descrise cazuri izolate de disfuncţie hepato-biliară semnificativă. Deşi nu a fost stabilită o relaţie cauzală cu medicamentul, tratamentul cu Lamisil trebuie întrerupt în cazul dezvoltării disfuncţiei hepato-biliare. Cremă: Ocazional, la locul aplicării apar eritem, prurit sau senzaţie de usturime, totuşi, numai rareori trebuie întrerupt tratamentul din aceste motive. Aceste simptome inofensive trebuie diferenţiate de reacţiile alergice care sunt rare, dar necesită întreruperea tratamentului.

Interacţiuni: Comprimate: Conform rezultatelor unor studii in vitro şi la voluntari sănătoşi, terbinafina prezintă un potenţial neglijabil de inhibare sau potenţare a epurării unor medicamente care sunt metabolizate cu ajutorul sistemului citocrom P-450 (ex., ciclosporină, tolbutamidă, contraceptive orale). În schimb, epurarea plasmatică a terbinafinei poate fi accelerată de medicamente inductoare ale metabolismului (ca, ex., rifampicina) şi poate fi inhibată de medicamente care inhibă citocromul P-450 (ex., cimetidina). Când este necesară administrarea concomitentă a acestor agenţi, poate fi necesară ajustarea dozei de Lamisil. Cremă: Nu sunt cunoscute interacţiuni medicamentoase.

Dozare: Durata tratamentului variază în funcţie de indicaţie şi de severitatea infecţiei. Se recomandă un comprimat de 250 mg, o dată pe zi. Infecţii cutanate. Durata medie a tratamentului: Tinea pedis (interdigitală, plantară/tip mocasin): 2-6 săptămâni. Tinea corporis, cruris: 2-4 săptămâni. Candidoza cutanată: 2-4 săptămâni. Este posibil ca dispariţia completă a semnelor şi simptomelor de infecţie să nu survină decât abia la câteva săptămâni după vindecarea micologică. Onicomicoze: La majoritatea pacienţilor, durata unui tratament eficient este între 6 săptămâni şi 3 luni. Se poate anticipa o durată mai scurtă de 3 luni pentru tratamentul infecţiilor unghiilor mâinilor şi ale picioarelor, în afară de ale halucelui, în special la tineri cu ritm normal de creştere a unghiilor. În restul cazurilor, 3 luni de tratament sunt de obicei suficiente, deşi unii pacienţi, în special cei cu onicomicoză a halucelui, pot necesita tratament timp de 6 luni sau chiar mai mult. Creşterea defectuoasă a unghiilor, observată în primele săptămâni de tratament, poate servi la identificarea acelor pacienţi la care este indicat un tratament mai lung de 3 luni. În onicomicoze, efectul clinic optim este observat la câteva luni de la vindecarea micologică şi oprirea tratamentului. Aceasta se datorează perioadei necesare pentru creşterea ţesutului ungheal sănătos. Sub formă de cremă: Lamisil-ul poate fi aplicat o dată sau de două ori pe zi. Înainte de aplicarea Lamisil-ului, se spală şi se şterg bine suprafeţele afectate. Se aplică crema în strat subţire pe pielea lezată şi pe zona înconjurătoare şi se freacă uşor. În cazul infecţiilor intertriginoase (submamare, interdigitale, intergluteale, inghinale), zona tratată poate fi acoperită cu tifon, în special noaptea. Durata medie a tratamentului: Tinea corporis, cruris: 1-2 săptămâni. Tinea pedis: 2-4 săptămâni. Când se aplică de două ori pe zi, o săptămână de tratament este de obicei suficientă. Candidoza cutanată: 1-2 săptămâni. Pityriasis versicolor: 2 săptămâni. Dispariţia simptomelor clinice se produce de obicei în câteva zile. Administrarea inconsecventă sau întreruperea prematură a tratamentului creează riscul recurenţei. Dacă nu sunt semne de ameliorare după 2 săptămâni, trebuie revăzut diagnosticul. Utilizarea Lamisil-ului la vârstnici: Nu există dovezi că pacienţii vârstnici ar necesita doze diferite sau ar fi expuşi unor efecte secundare diferite de cele de la tineri. Când se administrează comprimate vârstnicilor, trebuie luată în considerare posibilitatea afectării funcţiei hepatice sau renale (vezi “Precauţii“). Utilizarea Lamisil-ului la copii: Nu există experienţă cu preparatul oral de Lamisil la copii şi administrarea sa nu poate fi recomandată. Experienţa cu preparatul topic de Lamisil la copii este limitată.

Supradozare: Până în prezent nu s-a descris nici un caz de supradozare. Efectele adverse observate la om sugerează că principalele simptome ale supradozării orale acute ar putea fi gastrointestinale, ex. greaţă sau vărsături. În acest caz, poate fi necesar lavajul gastric şi/sau tratamentul simptomatic de susţinere.

Add comment


Security code
Refresh