Lactuloz? - prospect
Compoziţie: Lactuloza este un dizaharid sintetic (galactoză+ fructoză) în concentraţie de 65 g/100 ml.
Acţiune terapeutică: Lactuloza administrată per os nu este hidrolizată la nivelul stomacului sau intestinului subţire şi ca urmare nu se absoarbe. În schimb, în intestinul gros este descompusă de către microorganisme (în special lactobacterii) în acizi organici cu greutate moleculară mică (ex. acid acetic). Acumularea acestor acizi determină scăderea pH-ului local cu modificarea raportului între amoniacul toxic absorbabil şi ionul amoniu netoxic şi neresorbabil, în favoarea ultimului, precum şi dezvoltarea lactobacteriilor neproducătoare de amoniac şi fenol în detrimentul celor producătoare de amoniac şi fenol (E. coli, Proteus vulgaris). Acest efect, care pe de o parte scade nivelul produşilor toxici de degradare din intestinul gros şi pe de altă parte inhibă absorbţia lor, permite profilaxia şi tratamentul eficient al hiperamoniemiei din bolile hepatice. Lactuloza ameliorează atât simptomatologia neurologică, cât şi traseele EEG la aproape 3/4 dintre pacienţii cu encefalopatie portală asociată bolilor hepatice cronice (concentraţia amoniacului în sânge se reduce cu 25-50%). Efectele favorabile apar în 1-7 zile de la instituirea tratamentului. Administrarea îndelungată a Lactulozei scade recurenţele şi permite normalizarea aportului de proteine pe cale alimentară. Acţiunea osmotică a Lactulozei şi formarea acidului lactic au efect de stimulare puternică a motilităţii intestinale. Lactuloza este eficientă în eradicarea infecţiei la purtătorii de Salmonella. Prin acidifierea mediului intestinal e potenţată absorbţia fosfaţilor şi calciului şi se normalizează metabolismul gingival.
Indicaţii: Hiperamoniemia din boli hepatice. Coma hepatică. Constipaţie cronică. Disbacterii la purtătorii de Salmonella sau după tratament antibiotic. Afecţiuni ale parodonţiului.
Efecte adverse: La începutul tratamentului pot apărea flatulenţă şi diaree. Acestea pot fi prevenite administrându-se iniţial doze mici, care vor creşte treptat până la obţinerea efectului dorit.
Mod de admninistrare: După mese: în boli hepatice 2-3 linguri de 3 ori/zi; în constipaţie cronică: la copii 2-4 linguriţe/zi; la adulţi: 1-3 linguri/zi; în disbacterii: la copii 2-4 linguriţe/zi; la adulţi: 1-2 linguri/zi; afecţiuni ale parodonţiului: la copii 2-4 linguriţe/zi; la adulţi 1-2 linguri/zi.
Formă de prezentare: Flacoane de 300 ml.