Tratament fără interferon pentru hepatita virală C

Toamna lui 2015 a adus pacientilor cu hepatita cronica virala C din România acces la terapia interferon-free.

Protocolul terapeutic actual include Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) + Exviera (dasabuvir), la care se adaugă ribavirină pentru pacienții cu fibroză hepatică severă (F4 – ciroză hepatică compensată), în doză de 1000 mg la greutate corporală < 75 kg sau 1200 mg la > 75 kg.

Medicii prescriptori sunt medici gastroenterologi/infecționiști din centrele universitare.   

Cât durează tratamentul fără interferon?

Durata tratamentului pentru ciroză hepatică compensată genotip 1b (cel mai frecvent în România) este de 12 săptămâni.

Care sunt pacienții eligibili pentru terapia interferon-free?

 pacienți cu ciroză hepatică compensată – fibroză F4 Metavir (determinată prin puncție-biopsie hepatică sau Fibromax), Child Pugh A (5-6 puncte)

 pacienți cu hepatită cronică virală C cu fibroză F3 determinată prin aceleași metode, dar care au contraindicație de interferon – depresie severă necontrolată medicamentos, bolnavi cu psihoze sau epilepsie aflați sub tratament; boli autoimune (poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, sindrom Sjogren, dermtomiozită, polimiozită, vasculite simptomatice); diabet zaharat tip 1 dezechilibrat.

Detalii despre situațiile speciale (coinfecție VHB+VHC, HIV+VHC, recurență post-transplant hepatic) pot fi găsite pe site-ul CNAS la secțiunea Tratament fără interferon.

Cum se administrează terapia interferon-free?

Tratamentul fără interferon se administrează oral: Viekirax 2 comprimate dimineața cu alimente; Exviera 1 comprimat diminața și 1 comprimat seara, cu alimente; ribavirină 5-6 comprimate/zi.

Întrucât medicația antivirală directă prezintă numeroase interacțiuni medicamentoase, pacientul trebuie instruit să consulte medicul curant cu privire la tratamente de fond pe care le urmează pentru alte afecțiuni sau la inițierea oricărui alt medicament pe durata celor 12 săptămâni de tratament interferon-free.       

Comments  

# luca 2016-03-26 22:34
a folosit cineva acest tratament ribavirina, Exviera si Viekirax fara interferon?
Cum functioneaza?
Reply | Reply with quote | Quote
# george 2016-05-17 01:15
Eu tocmai am terminat acest tratament pe 4 mai a.c.
Astazi am primit rezultatul la viremie: nedectabil!
Tratamentul are multe efecte secundare, dar eu l-am suportat binisor. Nu este rigid, nu are alte restrictíi la mancare decat cele specifice bolii de ficat. Dintre efecte am resimtit dificultati in coordonare, arsuri la stomac, tulburari de somn, oboseala, unele mici eruptii cutanate, ...
Dimineata se iau 2 tablete viekirax, una de exviera si 3X200 mg rebavirina, seara: una tableta exviera si 3 de rebavirina, dar probabilitatea de vindecare este aproape de 100%.
Voi mai face viremia peste 3 luni. Abia atunci ma pot considera scapat de hepatita c, dar sunt putine sanse sa reapara. Trebuie mare atentie la desinfectarea obiectelor personale sa nu ma infectez cu proprii mei virusi. Am fiert toate instrumentele metalice, am aruncat lame si alte obiecte similare. Sper sa fie bine pana la capat.
Daca iti poti permite, da-i drumu! Este sigur.
Sa nu ai alte probleme; de sistem nervos de exemplu. In zona comportamentala ar fi ceva probleme, dar asta numai daca ai ceva dinainte de a incepe tratamentul. Aici eu n-am avut probleme.
Succes!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh