Alaturi de medicamentele care actioneaza simptomatic, tratamentul sindromului de intestin iritabil include si un regim alimentar.
Din ce în ce mai mult se consideră că parte din pacienții etichetați cu sindrom de intestin iritabil prezintă de fapt intoleranțe alimentare nediagnosticate, iar evitarea alimentelor declanșatoare asigură remisiunea simptomelor.
Astfel, au fost propuse mai multe diete de eliminare în intestinul iritabil:
- Dieta fără gluten – pilonul principal de tratament al bolii celiace (intoleranța la gluten), dieta fără gluten ameliorează simptomele și la pacienții cu sindrom de intestin iritabil care nu au celiachie.
- Dieta low-FODMAP (low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) – este o dietă săracă în oligozaharide și polioli care s-a dovedit benefică pentru intestinul iritabil. Detalii despre dietă puteți citi aici.
- Dieta fără fibre insolubile – spre deosebire de fibrele solubile din fructe și legume, cele insolubile din cereale pot cauza probleme pentru pacienții cu intestin iritabil. Excluderea acestora din dietă poate fi utilă.
- Dieta fără lactate – unii pacienți cu sindrom de intestin iritabil sunt de fapt intoleranți la lactoză, iar evitarea lactatelor duce la dispariția simptomelor de meteorism, borborisme, diaree.
- Alte diete de excludere – personalizate după testarea unei baterii largi de antigene alimentare.
Deși datele care susțin beneficiul dietelor de eliminare în sindromul de intestin iritabil sunt promițătoare, este nevoie de mai multe studii care să susțină această măsură terapeutică ca recomandare de rutină.
Referințe: The Effect of Dietary Intervention on Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review. Clin Transl Gastroenterol. 2015