Fructul de kiwi este o surs? excelent? de vitamine C, treatment find K ?i E, precum ?i de fibre.
Ajută la digestie (datorită conținutului crescut de fibre are efect laxativ), asigură protecție cardiovasculară prin prezența de acizi grași omega-3 (scade colesterolul și trigliceridele, inhibă agregarea plachetară) și previne apariția degenerescenței maculare. Conferă senzația de sațietate după consum, ceea ce poate fi util în curele de slăbire. Conține actinidain, o enzimă proteolitică care poate da alergii (și care impune nevoia ca deserturile cu lactate/gelatină și kiwi să fie consumate rapid după preparare, întrucât enzima dizolvă proteinele din lapte/colagenul și lichefiază desertul).
Fișa nutrițională a fructului de kiwi:
Valoare nutrițională pentru 100 grame (conform Nutrient Data Lab) |
|
Energie Carbohidrați Fibre Lipide (grăsimi) Proteine Vitamina B1 (Tiamină) Vitamina B2 (Riboflavină) Vitamina B3 (Niacină) Vitamina B5 (Acid Pantotenic) Vitamina B6 Folat (vitamina B9) Vitamina C Vitamina E Vitamina K Calcium Fier Magneziu Fosfor Potasiu Sodiu Zinc |
255 kJ (61 kcal) 14.66 g 3 g 0.52 g 1.14 g 0.027 mg (2%) 0.025 mg (2%) 0.341 mg (2%) 0.183 mg (4%) 0.063 mg (5%) 25 μg (6%) 92.7 mg (112%) 1.46 mg (10%) 40.3 μg (38%) 34 mg (3%) 0.31 mg (2%) 17 mg (5%) 34 mg (5%) 312 mg (7%) 3 mg (0%) 0.14 mg (1%) |