Hepatita E este produsă de către un virus ARN, cu 4 genotipuri responsabile de infecția la om.
Genotipurile 1 și 2 sunt prezente exclusiv la om, fiind descoperite în zonele endemice (Asia, Afirca, Mexic), genotipul 3 este cosmopolit, iar genotipul 4 este limitat la Asia de Sud-Est. Genotipul 3 se găsește mai ales în țările industrializate, el putând produce și infecții la animale (cum este porcul). Virusul E circulă în mod epidemic în țările subdezvoltate și sporadic în țările industrializate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că anual sunt 20 milioane de cazuri de infecție la nivel mondial, cu 3,3 milioane de cazuri simptomatice estimate și 44000 de decese de această cauză.
Etiologie
Virusul hepatic E este un ARN virus neanvelopat, de 30-34 nm diametru, prezentând o diversitate genetică cu 4 genotipuri la mamifere și unul aviar. În țările industrializate, rezervorul viral este reprezentat de animale, mai ales de porc, dar și de iepuri sau căprioare (animalele sunt asimptomatice, dar sunt gazde pentru replicarea virală și excretă virusul).
Modul de transmitere
Virusul E se transmite pe cale fecal-orală, de obicei prin apa contaminată. El este excretat în materiile fecale și pătrunde în organismul uman pe cale digestivă. Factorii de risc pentru hepatita E sunt legați de igiena necorespunzătoare. În mai puține cazuri, virusul E se poate transmite prin ingestia de produse de carne incomplet preparate termic (cârnații din Corsica, cunoscuți sub denumirea de Figatellu, sunt responsabili de 40% dintre cazurile de hepatită E în Franța), de la animale infectate, transfuzii de produse sangvine și pe cale verticală, de la mamă la făt (de obicei în trimestrul 3 de sarcină). Consumul de fructe de mare crude sau incomplet preparate termic poate fi sursa de cazuri sporadice în zonele endemice.
Semne și simptome
Infecțiile cu genotipurile 1 și 2 au o incubație cuprinsă între 2 și 6 săptămâni, ulterior apărând simptomatologia : greață, vărsături, dureri abdominale, anorexie, febră, icter, rash cutanat, artralgii. În cazul infecțiilor cu genotipurile 3 și 4, simptomele pot fi similare, dar în majoritatea cazurilor sunt inaparente. Persoanele infectate sunt excretori de virus de la debutul bolii, pentru aproximativ 3-4 săptămâni. De obicei infecția se vindecă spontan, dar la unele categorii de pacienți (imunodeprimați, cei cu hepatopatii cronice preexistente, femei însărcinate) poate produce forme severe de hepatită fulminantă, chiar letale. Gravidele în trimestrul doi sau trei de sarcină prezintă risc mare de insuficiență hepatică acută, pierderea sarcinii și chiar deces. Ratele de fatalitate sunt de 20-25% la femeile însărcinate în trimestrul al treilea.
Diagnostic
În multe cazuri, hepatita E este greșit considerată ca injurie medicamentoasă (DILI – drug induced liver injury). Diagnosticul de hepatită E se stabilește pe baza prezenței anticorpilor de tip Ig M anti –VHE. Căutarea ARN-ului viral în sânge sau în materiile fecale este recomandată mai ales la pacienții imunodeprimați, la care serologia poate fi negativă. Boala este considerată cronică dacă prezența ARN-ului VHE este decelabilă la peste 3 luni de la infecție.
Tratament
Deoarece boala este de cele mai multe ori autolimitată, nu există un tratament antiviral specific. Cu toate acestea, ribavirina administrată pe durata a 3-6 luni poate ameliora evoluția bolii la pacinții imunodeprimați.
Complicații
Boala poate fi severă, evoluând cu hepatită fulminantă, insuficiență hepatică și deces la anumite categorii de pacienți (mai sus menționate). În unele dintre cazurile de infecție cu genotipul 3, hepatita poate croniciza (la pacienții sub tratament imunosupresor post- transplant de organe solide). În formele cronice, hepatita E poate să ducă la complicații neurologice (meningite, meningo-rediculite, paralizie Bell, sdr Guillain-Barré, sindrom Parsonage-Turner sau amiotrofie nevralgică).
Profilaxie
Transmiterea virusului hepatitic E poate fi prevenită prin menținerea standardelor de apă potabilă și a sistemelor de canalizare. La nivel de individ, riscul de infecție poate fi redus prin spălarea mâinilor, evitarea consumului de apă sau alimente din surse nesigure.
În anul 2011, în China, a fost dezvoltat un vaccin recombinant pentru hepatita E, dar acesta nu este încă disponibil.