Una dintre cele mai răspândite temeri populare este aceea că dacă ai călcat într-un cui ruginit poți face tetanos.
Afirmația este departe de a fi un mit medical, numai că nu rugina este sursa de infecție pentru tetanos. La fel de bine există risc de tetanos și de la un cui neruginit sau de la mușcătura unui animal.
Tetanosul este cauzat de bacteria Clostridium tetani, care are drept rezervor solul. Pentru a se înmulți, Clostridium tetani are nevoie de un mediu anaerob, sărac în oxigen. Plăgile de la înțepătura unui cui sunt de obicei răni profunde, care crează condiții propice pentru dezvoltarea Clostridium tetani. Odată pătrunsă în plagă, bacteria eliberează o neurotoxină numită tetanospasmină, care acționează prin blocarea eliberării de neurotransmițători inhibitori (glicină și GABA) de către celulele Renshaw din măduva spinării. Rolul celulelor Renshaw este de a asigura un mecanism de feedback negativ asupra neuronilor motori, astfel că prin blocarea lor de către tetanospasmină neuronii rămân permanent activați și apar astfel contracțiile musculare spastice lasix-info.net.
Legenda cuiului ruginit este de fapt existența unui cui care, atât de mult cât a stat afară a căpătat rugină și probabil că a fost expus și la contact cu soluri care conțineau Clostridium tetani.
În cazul plăgilor cu potențial tetanigen se efectuează imunizare anti-tetanos.