Insulatard - prospect
Insulina biosintetică umană este fabricată prin tehnologie ADN recombinant folosind ca organism de producere celulele de drojdie. Această insulină este identică cu insulina umană şi este de puritate monocomponent. Cartuşele Penfill cu suspensie de insulină sunt prevăzute cu o bilă de sticlă care uşurează omogenizarea particulelor albe de insulină. După agitare, aspectul lichidului este de un alb-lăptos omogen. Novo Nordisk nu este răspunzător pentru proasta funcţionare apărută ca o consecinţă a folosirii cartuşelor Penfill în combinaţie cu produse care nu corespund specificaţiilor sau standardelor de calitate ale NovoPen, NovoPen II, NovoPen 1,5, NovoPen 3 şi ale acelor NovoFine. NovoLet este o seringă de unică folosinţă încărcată cu insulină ce permite administrarea de 2-78 de unităţi cu un increment de 2 unităţi. Seringile cu insulină de tip NovoLet sunt special proiectate pentru utilizare împreună cu acele NovoFine.
Prezentare farmaceutică: Flacoane de 10 ml, de 40 şi respectiv 100 UI/ml, Penfill-uri de 1,5 şi 3 ml de 100 UI/ml şi Insulatard NovoLet 3ml de 100 UI/ml. Insulatard este o suspensie neutră de insulină biosintetică umană, şi anume insulină isophane. Cartuşele de insulină HM Penfill 1,5 şi respectiv 3 ml sunt fabricate special pentru a fi utilizate cu sistemele de injectare NovoPen, NovoPen II, NovoPen 1,5 şi respectiv 3, împreună cu acele NovoFine.
Profil de acţiune: După injectarea subcutanată (valori aproximative): debut la o oră, efect maxim: între 4-12 ore, durata acţiunii 24 ore.
Indicaţii: Diabet Zaharat.
Dozaj şi administrare: Urmaţi instrucţiunile primite de la medicul dumneavoastră privind tipul de insulină, doza şi momentul injectării şi asiguraţi-vă că aveţi tipul şi concentraţia de insulină prescrise. Nu schimbaţi doza sau preparatul de insulină decât la indicaţia medicului. Pentru a evita transmiterea unor boli, cartuşele Penfill şi NovoLet-urile se utilizează individual. Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire ale dispozitivelor de injectare tip NovoPen şi instrucţiunile de utilizare a NovoLet-ului.
Pompele de insulină: Datorită riscului precipitării în unele catetere de pompă, şi suspensiile de insulină nu se recomandă a se folosi în pompele de insulină.
Precauţii: Dacă luaţi prea multă insulină, pierdeţi o masă, sau faceţi efort fizic mai mult decât de obicei, poate apare o reacţie la insulină (hipoglicemie). Primele simptome ale unei reacţii la insulină pot apărea brusc şi includ: transpiraţie rece, bătăi rapide ale inimii, nervozitate sau tremurături. Aceste simptome pot fi înlăturate dacă luaţi imediat zahăr sau un produs îndulcit cu zahăr. Deci, purtaţi întotdeauna la dumneavoastră câteva bucăţele de zahăr sau dulciuri. Rudele şi colegii dumneavoastră de muncă apropiaţi trebuie să ştie că sunteţi diabetic şi cum vă pot ajuta dacă aveţi o reacţie severă la insulină. Ei trebuie să ştie că unei persoane inconştiente nu trebuie să i se dea nimic de mâncat sau de băut (deoarece este posibilă înnecarea), ci trebuie întoarsă pe o parte şi solicitat imediat ajutor medical. Revenirea din starea de inconştienţă poate fi grăbită prin injectarea de glucagon care poate fi administrat de către o rudă sau un prieten care a fost instruit(ă) să-l folosească. Dacă vi se injectează glucagon, trebuie deasemenea să vi se dea zahăr sau glucoză pe gură de îndată ce v-aţi recăpătat conştienţa. În cazul unei supradoze de insulină, pe lângă glucagon vi se poate administra glucoză intravenos de către medicul dumneavoastră. Consultaţi-vă medicul dacă aţi avut reacţii repetate la insulină, sau o reacţie care a dus la inconştienţă, deoarece poate fi necesară o modificare a dozei de insulină. Dacă hipoglicemia severă nu este tratată, poate cauza afecţiune cerebrală temporară sau permanentă şi moarte. Cetoacidoza diabetică este o stare în care zahărul din sânge este de obicei foarte crescut. Aceasta este o afecţiune foarte serioasă care poate apărea dacă luaţi mai puţină insulină decât aveţi nevoie. Aceasta se poate întâmpla datorită unui necesar de insulină crescut în timpul unei boli sau infecţii, neglijării dietei, omiterii dozelor de insulină sau injectării unei doze mai mici de insulină decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră. O cetoacidoză în curs de dezvoltare va fi evidenţiată de testele de urină care arată mari cantităţi de zahăr şi cetone. Simptomele ca sete, cantităţi mari de urină, pierderea apetitului, oboseală, piele uscată, şi respiraţie adâncă şi rapidă apar în mod gradat, de obicei de-a lungul unei perioade de câteva ore sau zile. Dacă recunoaşteţi aceste simptome, consultaţi-vă imediat medicul. Dacă aceste simptome nu sunt tratate, ele pot duce la comă diabetică şi moarte.
Interacţiuni: Unele medicamente influenţează necesarul de insulină. De aceea, dacă luaţi orice altă medicaţie, vă rugăm să vă consultaţi medicul.
Condiţii de păstrare: Flacoanele de insulină, cartuşele Penfill şi NovoLet-urile trebuie depozitate în ambalajul lor de carton la o temperatură cuprinsă între 2 - 8 grade Celsius, de preferat în frigider (nu lângă compartimentul de congelare). Nu trebuie expuse la lumina soarelui sau la temperaturi extreme. Flaconul în curs de folosire poate fi ţinut la temperatura camerei (max. 25 grade Celsius), timp de 6 săptămâni. Cartuşele Penfill pot fi ţinute în NovoPen sau pot fi purtate la dumneavoastră ca rezervă, maxim o lună, iar NovoLet-urile pot fi transportate sau folosite după deschidere de asemenea timp de o lună. Cartuşele Penfill şi NovoLet-urile în uz nu se păstrează în frigider. Nu lăsaţi insulina la îndemâna copiilor.
Notă: Suspensiile de insulină trebuiesc omogenizate înainte de utilizare. Nu folosiţi niciodată insulina după data expirării tipărită pe ambalaj.