Inhibitorii PARP, eficienți în toate tipurile de cancer

Inhibitorii PARP reprezint? o clas? de medicamente anticanceroase care ac?ioneaz? prin blocarea enzimei PARP (poly ADP ribose polymerase), treat enzim? necesar? pentru repararea ADN.

Una dintre caracteristicile bolii canceroase este proliferarea rapidă a celulelor tumorale, ceea ce predispune la apariția de defecte ADN în timpul replicării. Blocarea reparării acestor molecule defecte de ADN cu ajutorul inhibitorilor PARP duce la moartea celulelor maligne în cancerele ereditare (mamar, ovarian și prostatic asociate mutației BRCA1), a căror dezvoltare este strict dependentă de mecanismul reparator PARP: acest lucru se datorează faptului că în cancerele ereditare lipsește cel de-al doilea mecanism reparator, o proteină sintetizată în mod normal de gena BRCA1.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Newcastle s-au gândit să recreeze în laborator efectul mutației BRCA1 (care duce la pierderea mecanismului reparator al ADN), prin blocarea unei proteine cu rol cheie în reglarea ciclului celular – CDk1 (cyclin dependent kinase 1).

Astfel, dacă  inhibitorii PARP singuri nu pot duce la distrugerea celulelor tumorale, blocarea suplimentară a Cdk1 anulează și posibilitatea intrării în acțiune a celui de-al doilea mecanism reparator (cel mediat de BRCA1), ceea ce duce la moartea celulelor maligne. Pe scurt, blocarea Cdk1 (situație similară cancerelor ereditare) a compromis repararea ADN în celulele canceroase, făcându-le vulnerabile la inhibitorii PARP.

Conform studiului publicat în Nature Medicine, această abordare țintește doar celulele tumorale, fără a afecta celulele sănătoase (ceea ce duce la reacții adverse severe în cazul chimioterapiei și radioterapiei). De îndată ce va fi sintetizată o moleculă pentru blocarea Cdk1, majoritatea formelor de cancer vor putea fi tratate cu inhibitori PARP.

Inhibitorii PARP (iniparib, olaparib) reprezintă o clasă terapeutică foarte atractivă nu doar în oncologie, ci și în cardiologie și neurologie, fiind considerați un potețial tratament pentru infarctul miocardic, stroke și bolile neurodegenerative.

Add comment


Security code
Refresh