Fenomenul ping-pong se refer? la modalitatea de transmitere recurent? a infec?iilor între contac?i apropia?i, sovaldi sale online existând continuu un rezervor de bacterii sau virusuri. Secvența este următoarea: un individ bolnav ia tratament pentru o boală contagioasă, dar în perioada de contagiozitate el o transmite unei persoane apropiate receptive; apare astfel un nou caz de boală, care va putea transmite din nou infecția primului bolnav, deși acesta se vindecase între timp. Această situație epidemiologică particulară este caracteristică bolilor cu transmitere aerogenă și cu transmitere sexuală care nu lasă imunitate de protecție.
Atunci când unul dintre parteneri este diagnosticat cu o infecție cu transmitere sexuală, medicul trebuie consultat în cuplu, pentru a stabili necesitatea tratării ambilor parteneri. Altfel, tratând doar unul dintre parteneri celălalt va rămâne infectat și va transmite din nou boala celui vindecat anterior prin tratament. Fenomenul ping-pong se poate ascunde în spatele unor cazuri de infecții pelvi-genitale cronice, care aparent nu se mai vindecă.
Bolile respiratorii sunt o altă exemplificare a fenomenului ping-pong. Fie că este vorba despre viroze (gripă) sau angine streptococice, contactul apropiat între indivizi (în familie, zone aglomerate, mijloace de transport în comun, colectivități) poate asigura transmiterea recurentă a agentului infecțios. Candidoza orală este o altă infecție care poate avea o evoluție ping-pong (prin sărut cu o persoană infectată), lafel și infecțiile cutanate sau digestive (prin folosirea în comun a obiectelor personale și a celor de veselă).
Soluții pentru întreruperea transmiterii de tip ping-pong a agenților infecțioși sunt tratarea simultană a cazurilor și a contacților apropiați precum și adoptarea de măsuri epidemiologice de prevenire a transmiterii bolilor (vaccinare, izolare la domiciliu, purtarea de mască de protecție).